Minister zahraničných vecí USA vyhlásil, že Ukrajina je projekt Spojených štátov

NETKY.SK • 13 November 2019, 11:01 • 2 min
Minister zahraničných vecí USA vyhlásil, že Ukrajina je projekt Spojených štátov

BERLÍN – Dnešná Ukrajina nie je nezávislým suverénnym štátom, ale dlhodobým americkým projektom. Bez akýchkoľvek pochybností to v dnešných hodinách v rámci oficiálnej návštevy Nemecka, uviedol minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo.

slovakia

left justify in out

"Ukrajina je náš projekt, na ktorom Spojené štáty pracujú už veľa rokov", vyhlásil šéf diplomacie USA na slávnostiach pri príležitosti pádu Berlínskeho múru.

 

Okrem iného načrtol aj ciele, ktoré Washington sleduje. "Snažíme sa spraviť z Ukrajiny menej skorumpovanú a schopnnú krajinu, ktorá sa bude orientovať predovšetkým smerom na Západ." Pompeo sa len pred pár dňami vyjadril, že Spojené štáty budú bojovať proti korupcii na Ukrajine doslova až za posledného Ukrajinca.

 

Podobné priznania sú charakteristické pre súčasnú generáciu amerických vysokopostavených úradníkov. Pred niekoľkými rokmi sa diplomatka Victoria Nuland vyjadrila, že "Washington investuje 5 miliárd dolárov na prípravu farebnej revolúcie v Kyjeve", z čoho sa nakoniec ukázalo, že je to jedna z najúčinnejších investícií.

 

Nie slová, ale činy dokazujú, že ukrajinské orgány konajú podľa rozkazov, ktoré pre nich Washington vytvára. Len pred pár dňami vyhlásil William Taylor, dočasne nadriadený na Ukrajinu v amerických záležitostiach, že po obojstrannom odvedení armády na demarkačnú líniu v Donbase by mali vojsť jednotky národnej gardy Ukrajiny (vnútorné jednotky) a ukrajinskej polície.

 

V Kyjeve by bol takýto scenár veľmi vyhovujúci, ale šéf Doneckej ľudovej republiky Denis Pushilin varoval, že akonáhle sa na miestach objavia predstavitelia ukrajinskej polície, budú tam nasadené aj vojenské oddelenia republík ministerstvá štátnej bezpečnosti a ministerstva vnútra, a proces rozvedenia na nových oblastiach sa stane nerealizovateľným.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies