Rozpočet Vojenského spravodajstva sa podľa Martvoňa zverejňuje

NETKY.SK • 30 Október 2014, 11:03 • 2 min
Rozpočet Vojenského spravodajstva sa podľa Martvoňa zverejňuje

BRATISLAVA - Návrh zákona, ktorým chcú poslanci Národnej rady SR Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO) odtajniť rozpočet Vojenského spravodajstva, považuje poslanec za Smer-SD a podpredseda osobitného kontrolného výboru pre kontrolu SIS Anton Martvoň za zbytočný, chybný a z pohľadu verejnosti nič neriešiaci.

slovakia

left justify in out

Martvoň upozorňuje, že na webe Ministerstva obrany SR sa v rámci ministerského rozpočtu zverejňuje aj rozpočet Vojenského spravodajstva SR, a to od roku 2009. "Je absolútne nemožné a chybné porovnávať rozpočet SIS s rozpočtom Vojenského spravodajstva. SIS má úplne iný charakter činnosti ako Vojenské spravodajstvo, a preto SIS rozpočtuje aj kapitálové výdavky, na rozdiel od Vojenského spravodajstva, ktoré ani v súčasnosti, ani v minulosti nerozpočtovalo žiadne kapitálové výdavky, pretože takto charakterizované výdavky nemá," vysvetľuje poslanec za Smer-SD. 

 

Zároveň pripomína, že rozpočet SIS, ktorá funguje ako samostatná a žiadnemu ministerstvu nepodriadená služba, má postavenie samostatnej rozpočtovej kapitoly, rozpočet Vojenského spravodajstva je však súčasťou rozpočtu Ministerstva obrany SR, čo vyplýva zo zákona z podriadeného postavenia Vojenského spravodajstva voči Ministerstvu obrany SR. 


"Musím však zdôrazniť, že v prvom rade by malo zostať na tajných spravodajských službách, čo zverejnia a čo nie, keďže by inak mohli stratiť charakter ´tajnosti´, mohla by sa ohroziť ich činnosť v záujme ochrany bezpečnosti ľudí a SR a nakoniec by nám boli úplne zbytočné, keďže by boli podobne ako polícia verejné. A bol by to zbytočný luxus platiť pre slovenských občanov verejné spravodajské služby, o ktorých by ešte aj v zahraničí všetci vedeli," vyslovil sa Martvoň. 

 

Vojenské spravodajstvo by malo odtajniť svoj rozpočet. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú do parlamentu predložili poslanci Ľubomír Galko (SaS) a Richard Vašečka (OĽaNO). Ministerstvo obrany by podľa ich návrhu zverejňovalo výšku limitu Vojenského spravodajstva z rozpočtu rezortu, a to v členení na bežné výdavky a kapitálové výdavky. Rovnako by obrana mala zverejňovať výšku rozpočtu pre vojenských tajných v záverečnom účte kapitoly rezortu. Galko a Vašečka tak chcú zlepšiť informovanosť o reálnom čerpaní finančných prostriedkov, najmä, či sa v priebehu rozpočtového roka zvýšili alebo znížili. 

 

Novela podľa opozičných poslancov reaguje na súčasnú situáciu, keď jedna spravodajská služba (Slovenská informačná služba) poskytuje verejnosti v rámci možností vyplývajúcich z jej charakteru činnosti primeraný prehľad o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na jej činnosť. Naopak, druhá spravodajská služba (Vojenské spravodajstvo) podľa nich vystupuje vo vzťahu k verejnosti netransparentne a ignoruje skutočnosť, že prostriedky vyčlenené na jej činnosť pochádzajú z peňazí daňovníkov. 
„Sme presvedčení, že daňovníci majú právo – rovnako ako pri Slovenskej informačnej službe - dozvedieť sa bližšie podrobnosti o základnej skladbe finančných prostriedkov vyčlenených na činnosť Vojenského spravodajstva,“ argumentujú Galko a Vašečka. Návrh podľa nich rešpektuje skutočnosť, že Vojenské spravodajstvo, obdobne ako Slovenská informačná služba, pracuje v režime utajeného charakteru činnosti a preto aj navrhovaný rozsah zverejňovaných informácií zodpovedá rozsahu informácií zverejňovaných Slovenskou informačnou službou na jej webovom sídle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies