Royal Bank of Scotland programovo ničila svojich klientov

NETKY.SK • 25 November 2013, 15:17 • 2 min
Royal Bank of Scotland programovo ničila svojich klientov

LONDÝN - Aféra, ktorá prepukla v Británii v súvislosti s prístupom Royal Bank of Scotland (RBS) k podnikateľom, ktorí si u nej zobrali úvery, prinútila jej vedenie, aby zaviedlo vlastné vyšetrovanie.

slovakia

left justify in out

DPA informuje, že banka čelí obvineniam, že do bankrotu vedome vohnala aj zdravé stredné firmy len preto, aby si ich nehnuteľnosti mohla začleniť do svojho portfólia. Správu s týmto tvrdením vypracoval hospodársky expert Lawrence Tomlinson na žiadosť denníka Sunday Times. Tomlinson pôsobí ako poradca britského ministerstva hospodárstva. Minister hospodárstva Vince Cable odovzdal už v nedeľu (24. 11.) záležitosť bankovému dohľadu. 

Minister financií George Osborne označil dnes obvinenia za šokujúce. Súbežne s Tomlinsonovou správou predložil svoju analýzu o správaní sa banky pri poskytovaní úverov aj bývalý šéf centrálnej banky Andrew Large. Správu vypracoval na žiadosť RBS a bol voči nej kritický.

Banka svojich klientov z rozličných príčin označovala za "vysokorizikových" a začleňovala ich do špecializovaného oddelenia. Tam im dávali vysoké sankčné úroky a poplatky. V mnohých prípadoch viedol taký postup k tomu, že sa aj zdravé a funkčné firmy finančné vyčerpali a zbankrotovali. Potom sa ich "pozostalosť" začleňovala ako bezpečná a cenná nehnuteľnostná hodnota do majetku banky. Na čiernu listinu sa mohli dostať podnikatelia napríklad len za to, že banke dodali po termíne vyplnené formuláre o svojom finančnom zázemí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies