Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici má za sebou 101. transplantáciu pečene

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 12:03 • 2 min
Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici má za sebou 101. transplantáciu pečene

BANSKÁ BYSTRICA – Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici má za sebou v poradí už 101. transplantáciu pečene. Zaujímavou súhrou okolností práve v tomto čase dorazila do nemocnice putovná výstava fotografií, ktorých autormi sú ľudia po orgánovej transplantácii.

slovakia

left justify in out

Výstava Krása okamihu je aj oslavou špičkových výkonov miestnych lekárov. Na vernisáži, ktorá sa uskutočnila v piatok (20.6.) v návštevnej hale lôžkovej časti Rooseveltovej nemocnice, sa zúčastnili pacienti s transplantovanou pečeňou. Mnohí z nich porozprávali o svojich životných osudoch pred a po náročnom, život zachraňujúcom operačnom výkone. Transplantácie pečene v súčasnosti robí iba banskobystrické Transplantačné centrum.
      

"Výstava je dobrou ukážkou toho, že títo ľudia nie sú nijako postihnutí. Sú to ľudia, ktorí žijú normálny plnohodnotný život. Majú vnútornú schopnosť žiť ďalej perfektne. Je to však ukážka aj toho, ako ďaleko sme sa dostali v medicíne," uviedol riaditeľ nemocnice Vladimír Baláž. Ako dodal, poďakovanie pacientov na vernisáži za špičkovú starostlivosť ich lekárov ho dojalo.
      

Cieľom putovnej výstavy je podporiť transplantačný program na Slovensku a zvyšovať povedomie o darcovstve orgánov. Spoločne s odbornou verejnosťou hovoriť o citlivej otázke darcovstva po smrti i o možnom zvýšení odberovej aktivity.
      

Podľa Evy Lackovej, vedúcej Transplantačného centra pri Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, je nutné zlepšiť transplantačný odberový program. Na rozdiel od okolitých krajín na Slovensku počet transplantácií klesol. Pritom na nové orgány čaká takmer 500 pacientov.
      

K začiatku marca tohto roka na obličky čakalo 402 pacientov, na srdce 38 ľudí a na pečeň 46. Pľúca sa na Slovensku netransplantujú, najbližšie robia takýto operačný výkon vo Viedni.
      

Záštitu nad výstavou Krása okamihu, ktorá v banskobystrickej nemocnici potrv

á do 18. júla, prevzalo občianske združenie Šanca pre pečeň.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies