Rok EHMK sa končí, projekty pokračujú

NETKY.SK • 30 November 2013, 14:35 • 2 min
Rok EHMK sa končí, projekty pokračujú

KOŠICE - Zárukou pokračovania naštartovaných modelov má byť príspevková organizácia K-13, ktorá bude projekt EHMK ďalej zastrešovať a rozvíjať.

slovakia

left justify in out

Rok, v ktorom Košiciam patril titul Európske hlavné mesto kultúry, sa končí. Záverečný ceremoniál, ktorý sa uskutoční od 10. do 14. decembra, nebude podľa organizátorov záverom a definitívnou bodkou za projektom. „Zostávajú rozostavané základy, na ktorých treba ďalej stavať. Bol to len prvý krok na ceste za naplnením posolstva, že kultúra a umenie sú a budú neoddeliteľnou súčasťou Košíc,“ povedal riaditeľ Košice EHMK Ján Sudzina.

Záverečný ceremoniál sa premietne do programu mnohých kultúrnych inštitúcií a ulíc mesta počas niekoľkých dní. Vyvrcholením budú napríklad koncert Dve v jednom, ktorý ponúka nečakané a atraktívne spojenia známych umelcov zo Slovenska a francúzskeho „kultúrneho dvojčaťa“- mesta Marseille. Organizátori pripravujú premiéru opery 66 sezón, koncert Svetlo porozumenia, výstavu výtvarných diel a dokumentov z obdobia 20. rokov minulého storočia Košická moderna a mnoho ďalších akcií. „Napriek tomu, že projekt EHMK Košice 2013 sa nekončí, ale bude pokračovať, čoho dôkazom sú aj aktivity, ktoré pripravujeme na budúci rok a kultúrna stratégia mesta na obdobie piatich rokov, cítime potrebu rozlúčiť sa s úspešným rokom. Rokom, počas ktorého sme mali možnosť nielen vidieť a stretnúť sa so špičkami vo všetkých žánroch umenia, ale aj s kurátormi, kunsthistorikmi, s odborníkmi na kreatívnu ekonomiku, s významnými architektami," povedal Suczina. Podľa neho Košice zaznamenali obrovský boom. Vznikla infraštruktúra úplne nového typu ako Kunsthalle/Hala umenia, Kasárne/Kulturpark a SPOTs, ale uskutočnili sa aj rekonštrukcie tradičných kultúrnych zariadení. Sudzina dodal, že tím EHMK sa chce obzrieť za rokom 2013 a odovzdať štafetu spolu s mestom Marseille ďalším dvom mestám, ktoré budú európskymi hlavnými mestami kultúry v roku 2014, a to je lotyšská Riga a švédska Umea. 

Umelecký riaditeľ n. o. Košice 2013 Vladimír Beskid vidí veľký úspech projektu EHMK v tom, že boli dokončené všetky investičné projekty a vytvorila sa nová platforma pre komunikáciu v širšom európskom priestore a pre zapojenie aj domácich komunitných projektov v rámci SPOTs. „Druhá dôležitá vec je, že sa nám podarilo z oficiálneho kultúrneho a umeleckého programu naplniť všetky kľúčové projekty. Za zvlášť podstatné v tejto oblasti považujem to , že sme priniesli nové, inovatívne formy a festivaly. Za úspech budem považovať, ak budú aj v budúcnosti pokračovať také formáty ako Sound City Days, Biela noc, USE THE CITY, New Dance Days, Trienále súčasného umenia a stanú sa periodickými ,“ povedal Beskid. Podotkol, že zárukou pokračovania naštartovaných modelov je príspevková organizácia K-13, ktorá bude projekt EHMK ďalej zastrešovať a rozvíjať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies