Rodinným firmám sa na Slovensku darí, prepúšťať neplánujú

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 12:28 • 2 min
Rodinným firmám sa na Slovensku darí, prepúšťať neplánujú

BRATISLAVA – Každá druhá rodinná firma na Slovensku zaznamenala vlani rast tržieb a takmer štvrtina potvrdila, že ich tržby sa nezmenili, a teda sú stabilné. Až 88 % z nich verí, že v horizonte piatich rokov ich výnosy budú rásť. Vyplýva to z prieskumu medzinárodnej poradenskej spoločnosti PwC.

slovakia

left justify in out

Pozitívny trend potvrdzuje aj fakt, že iba 2 % rodinných firiem plánujú znižovať stavy zamestnancov a až 35 % naopak plánuje v najbližších 12 mesiacoch nábor nových pracovníkov. Očakávaný rast plánujú zabezpečovať plynule a stabilne. Pri rodinnom podnikaní je totiž stabilita a dlhodobá udržateľnosť dôležitejšia než rýchly zisk.

Polovica respondentov potvrdila, že exportuje do zahraničia. Pre 48 % z nich tvorí export dokonca viac než 50 % príjmu. Rodinné firmy najviac exportujú do Českej republiky a okolitých susedných krajín. Veľké percento respondentov (13 %) plánuje v budúcnosti skúsiť šťastie v Číne, kam v súčasnosti exportuje iba 5 % z nich.

Súkromné podnikanie ako také má na Slovensku iba niečo vyše 20-ročnú históriu. Rodinné firmy preto u nás prešli maximálne jednou generačnou výmenou, prípadne ich odchod zakladateľa iba čaká. Okamih prechodu a obdobie prípravy, ktoré k tomuto momentu vedú, môže budúci úspech podnikania zaručiť, alebo naopak firmu položiť.

"Aj keď 78 % firiem je na trhu už viac ako 10 či 15 rokov, iba necelá štvrtina z nich aktuálne plánuje zmeny vo vlastníckej štruktúre. Z našich skúseností má však plánovanie v predstihu enormný význam a majitelia by sa touto témou mali zaoberať, aby ich nezastihla nepripravených. Z iných prieskumov medzi rodinnými firmami vyplýva, že medzigeneračnú výmenu úspešne zvládne iba jedna tretina z nich," uzavrel partner spoločnosti PwC Alexander Šrank.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies