Richter: Z úradov práce je vyraďovaných menej ľudí ako za vlády Ivety Radičovej

NETKY.SK • 21 September 2015, 16:06 • 2 min
Richter: Z úradov práce je vyraďovaných menej ľudí ako za vlády Ivety Radičovej

BRATISLAVA - Úrady práce na Slovensku vyraďujú z evidencie uchádzačov o zamestnanie pre nespoluprácu menej ľudí, ako to bolo za vlády Ivety Radičovej. Na dnešnej tlačovej konferencii to skonštatoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov v roku 2010 úrady práce vyradili pre nespoluprácu 46.000 nezamestnaných a v roku 2011 bolo z evidencie vyradených 46.132 ľudí. "My sme postupne tieto čísla ďaleko viac znižovali. V roku 2013 to bolo 38.000, v roku 2014 to bolo 33.000 a reálne predpokladám, že v tomto roku to bude ešte menej," podotkol Richter.

 

Zároveň skonštatoval, že z hľadiska vývoja nezamestnanosti sa pozitívne vyvíja situácia v niektorých okresoch. "Vypadol ďalší okres, ktorý mal doteraz nezamestnanosť nad 20 %, teraz sme pod 20 %. Ide o Vranov nad Topľou. To znamená, že ostalo šesť okresov, ako sú Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava a Poltár, ktoré majú nad 20 %. Ale za mesiac august aj v týchto okresoch nezamestnanosť klesla," priblížil minister práce.

 

Najväčší počet pracovných ponúk je pritom v súčasnosti na Slovensku pre nižšie kvalifikovaných ľudí. "Zväčša ide o vyučených ľudí, respektíve ľudí, ktoré majú stredné odborné vzdelanie. Menej je ich pre ľudí, ktorí majú nízke vzdelanie, respektíve bez vzdelania. Menej voľných pracovných miest je aj pre vyššie kvalifikované pracovné pozície, ale máme v evidencii úradov práce aj takéto miesta. Sú tam aj s požiadavkou na vysokoškolské vzdelanie," doplnil generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.

 

Na trhu práce si pritom počas letných mesiacov našli uplatnenie aj absolventi vysokých škôl. "Hovorili sme o čísle 10.000, ktorí sa zaevidovali na úradoch práce. Pozitívum je, že za tie letné mesiace 3500 absolventov ubudlo. To znamená, že reálne si našli prácu. September je mesiacom, kedy sa evidujú na úradoch práce maturanti," priblížil Richter s tým, že o číslach koľko sa ich zaevidovala plánuje informovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies