Richter ocenil aktívnych seniorov: Chcem zvýšiť dôveru v zdravotníctvo

NETKY.SK • 25 November 2016, 13:14 • 2 min
Richter ocenil aktívnych seniorov: Chcem zvýšiť dôveru v zdravotníctvo

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR s Jednotou dôchodcov na Slovensku pripravilo dnes v Bratislave celoslovenské stretnutie seniorov pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. V priestoroch Radošinského naivného divadla privítal minister Ján Richter viac ako 300 skôr narodených spoluobčanov z rôznych miest.

slovakia

left justify in out

Minister nadviazal na úvodnú pieseň Jany Kocianovej Zahoď starosti a vyzval seniorov, aby ich aspoň počas slávnosti zahodili. "Týmto stretnutím završujeme plejádu seniorských podujatí v rámci Mesiaca úcty k starším a chcem vám poďakovať za rôzne aktivity. Chodím k vám na športové podujatia a obdivujem vašu vitalitu. Mnohí vo svojich bydliskách udržiavate kultúrne tradície a motivujete mladých. V programovom vyhlásení vlády máme uvedené zabezpečenie dôstojného života pre seniorov. Podarilo sa nám zvýšiť valorizáciu a na budúci rok nedostanete k dôchodku iba 1,30 ale 8,20 eura, bude aj vianočný príspevok a moja ambícia je zabezpečiť 13. dôchodok. Chceme riešiť legislatívnu diskrimináciu niektorých starodôchodcov," v príhovore prisľúbil Ján Richter.

 

Zároveň pozval na javisko ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, pretože so sociálnymi vecami seniorov najviac súvisí zdravie. "Konečne som na ministerstve zdravotníctva našiel spriaznenú dušu a teraz sme tu najstarší a najmladší člen vlády," uviedol svojho hosťa.

 

Tomáš Drucker zaspomínal na svoje detstvo so starou mamou v Pukanci, ktorá má 98 rokov. Upozornil na potrebu medzigeneračných vzťahov, úctu k seniorom i starostlivosť o nich, pretože raz nimi budú všetci mladí. Vyzdvihol zásluhy, skúsenosti a prácu seniorov v rôznych oblastiach.

 

"Cítim z vás veľkú vitalitu. Vaša chuť zapájať sa do aktívneho života je príkladná. Chcem zvýšiť dôveru v zdravotníctvo. Máme špičkové nemocnice, ale aj problémy. Bol by som rád, keby sme zbytočne neužívali lieky a mali dosť takých, čo potrebujeme. Chcem zlepšiť situáciu v domácom ošetrovateľstve aj zvýšiť kompetencie domovov sociálnych služieb," prisľúbil najmladší minister. Predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky ocenil spoluprácu s vládou a viacerými ministerstvami a zhodnotil končiaci rok.

 

Súčasťou tradičného podujatia bolo oceňovanie seniorov. Minister Richter udelil ďakovné listy za mimoriadne zásluhy a aktivitu 12 z nich. Alojza Luknára, Žofiu Lomnickú, Karola Patakyho, Pavla Kozáka, Máriu Chaloupkovú a Zuzanu Homoliakovú, svojich členov ústredia a ďalších funkcionárov z krajských organizácií, navrhla Jednota dôchodcov na Slovensku.

 

Za Združenie kresťanských seniorov (ZKS) boli ocenení Stanislav Husár (ZKS Partizánske), Mária Švecová (ZKS Ľubotice) a Terézia Černajová (ZKS Bratislava Trnávka). Troch členov navrhlo aj Fórum pre pomoc starším a rovnaké ocenenie si prevzali Marta Kubínová z Petrovej Vsi, Štefánia Jurigová z Unína pri Skalici a Jozef Kanyuk zo Želiezoviec. Na slávnostnom podujatí nechýbal kultúrny program, ktorý vyvrcholil predstavením Radošinského naivného divadla Lás-ka-nie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies