Richter: Nikdy by som nepodporil zrušenie 2. piliera na Slovensku

NETKY.SK • 18 Január 2015, 13:44 • 2 min
Richter:  Nikdy by som nepodporil zrušenie 2. piliera na Slovensku

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica chce do týždňa predstaviť „kategorické riešenia“ v 2. dôchodkovom pilieri.

slovakia

left justify in out

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) v dnešnej diskusnej relácii TA3 uviedol, že na stole je niekoľko riešení. "V tejto chvíli je otvorené absolútne všetko," povedal Richter s tým, že nikdy by však nepodporil zrušenie 2. piliera na Slovensku. "Pre istú skupinu sporiteľov má 2. pilier svoj význam," podotkol Richter.
      

Dôvodom, prečo štát pravdepodobne opäť zasiahne do 2. piliera, sú nízke dôchodky sporiteľov. Po zverejnení prvých výšok doživotných dôchodkov preto Richter zvolal dve pracovné stretnutie, na ktorých sa zišli zástupcovia Národnej banky Slovenska, Ministerstva financií SR, životných poisťovní a dôchodkových správcovských spoločnosti. "My do týždňa musíme dať jednoznačnú odpoveď ako ďalej. To, čo ma prekvapilo, sú veľké rozdiely z hľadiska ponuky. Poisťovňa Union je na tom lepšie ako Allianz-Slovenská poisťovňa, či Generali. Je tam jediné pozitívum. Asi medzi nimi nie je dohoda, alebo kartel. Ale nie je možné tieto rozdiely medzi nimi tolerovať," uviedol Richter.
      

Podľa jeho slov sa aj odborníci, ktorí sa stretli na ministerstve práce, zhodli v tom, že problém v zákone o starobnom dôchodkovom sporení nie je. "Problém je prístup jednotlivých životných poisťovní k ponuke dôchodkov. Druhá vec je, koľko je nasporené prostredníctvom 2. piliera. A to je menej, ako ponúkal prvý pilier. Druhý pilier je na tom horšie, len sa potvrdilo to, na čo sme upozorňovali, že nie je dobre nastavený," skonštatoval minister práce.
      

Na to, aby mohol štát urobiť zmeny v 2. pilieri v najbližších dňoch, potrebuje podľa ministra objektívne analýzy. Richter uviedol, že doteraz majú k dispozícii len analýzu Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií. "Zatiaľ sa javí hlavný problém v tom, že štát má iný výpočet. My vychádzame z priemeru, ktorý ponúka štatistika, že dĺžka doby dožitia dôchodcu je v priemere 19 rokov," vysvetlil Richter.
      

Zároveň uviedol, že pre vládu Roberta Fica sú prvoradí sporitelia. "V 2. pilieri sú stále ľudia, pre ktorých to nie je výhodné. Oni veľmi nie sú zaujímaví ani pre správcovské spoločnosti," myslí si minister práce. Preto je podľa neho potrebné urobiť všetko pre to, aby títo sporitelia v budúcnosti neštrajkovali pred ministerstvom s tým, že ich vláda neupozornila na to, že 2. pilier je pre nich nevýhodný. "Upozornili sme ich viackrát, dali sme im šancu vystúpiť. Je otázkou, ako sa tá informácia k jednotlivým sporiteľom dostala. A možno, že to bude opätovne treba prehodnotiť a možno si položiť tiež otázku, či je potrebné urobiť väčšiu reguláciu smerom k životným poisťovniam," načrtol Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies