Riaditeľ HZS pripomenul riziká práce záchranárov

NETKY.SK • 9 September 2016, 11:19 • 2 min
Riaditeľ HZS pripomenul riziká práce záchranárov

POPRAD – Letecké nešťastie, pri ktorom prišla o život trojčlenná posádka popradského záchranárskeho vrtuľníka i prevážaný pacient, predstavuje podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby (HZS) Jozefa Janigu z profesionálneho i spoločenského hľadiska obrovský personálny výpadok v regióne, keďže ide už o druhú takúto tragédiu v priebehu roka a niekoľkých mesiacov.

slovakia

left justify in out

„Osobne ma táto správa veľmi zaskočila, najprv som tomu nechcel veriť, ale keďže pochádzala z operačného strediska HZS, vedel som, že bola pravdivá. Celú tragédiu umocňuje to, že som tých ľudí poznal osobne, niektorých aj veľmi dlho, nemá to teda len profesionálny rámec, ale aj osobný. Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým, kamarátom, vedeniu spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE, ktorej sa táto strata silno dotkla, ale aj celej záchranárskej obci,“ povedal.


Janiga potvrdil, že práca záchranárov je riziková. „Prichádzame do styku s chorými pacientmi, krvou, pohybujeme sa niekedy v ťažkých terénoch, niekedy aj v spoločensky ťažkom prostredí, ako sú napríklad rómske osady,“ vysvetlil. Záchranári sa podľa jeho slov často stretávajú s agresívnymi pacientmi. „Práca záchranárov je o to ťažšia, že na jednej strane je tu tlak zo strany známych zranených, ale aj médií na to, aby sme vedeli čo najviac pomôcť týmto ľudom, na druhej strane je tu bezpečnosť záchranárov. Tá pomyselná čiara, kedy čo prevláda, je veľmi tenká a mnohokrát sa zásahy vykonávajú až za hranicou bezpečnosti,“ dodal.


Vrtuľník spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE(ATE) s trojčlennou posádkou a zranenou osobou sa zrútil pri Banskej Bystrici v lokalite Strelníky v stredu 7. septembra pred polnocou. Príslušné záchranárske zložky našli vrak vrtuľníka a štyri telá bez známok života. Na palube vrtuľníka Bell 429 s poznávacou značkou OM-ATR sa nachádzali traja členovia posádky a 38-ročný pacient. Posádku tvorili pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš. „Pilot vrtuľníka mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4 640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hopjaková.


Podobné nešťastie sa stalo aj v júli 2015, keď sa vrtuľník spoločnosti ATE zrútil v Národnom parku Slovenský raj, o život vtedy prišla štvorčlenná posádka. Príčinou pádu vrtuľníka bol kontakt rotorových listov s drôtmi elektrického vedenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies