Rezort hospodárstva nie je spokojný s návrhom rozpočtu na rok 2015

NETKY.SK • 18 August 2014, 15:30 • 2 min
Rezort hospodárstva nie je spokojný s návrhom rozpočtu na rok 2015

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nie je spokojné s predloženým návrhom rozpočtu na roky 2015 až 2017.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes pre TASR hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková v reakcii na návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý v piatok (15. 8.) zverejnil rezort financií.
     

"Aj napriek tomu, že si uvedomujeme potrebu konsolidácie verejných financií, budeme požadovať navýšenie výdavkov pre opatrenia na podporu investícií a rozvoja malého a stredného podnikania zameraných na tvorbu nových pracovných miest, ako sú opatrenia v oblasti energetiky, inovácií a hospodárskej mobilizácie," spresnila.
     

Rezort Ministerstva hospodárstva (MH) SR má v návrhu rozpočtu na rok 2015 navrhované výdavky vo výške 294 miliónov eur, ktoré oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 klesajú o 120 miliónov eur, teda o 29,1 % z dôvodu poklesu zdrojov EÚ a spolufinancovania, ale aj rozpočtových prostriedkov kapitoly. 
     

Rozpočtové prostriedky kapitoly MH v návrhu rozpočtu na rok 2015 v sume 101 miliónov eur oproti schválenému rozpočtu na rok 2014 klesajú o 12,1 milióna eur, teda o 10,7 %. "Uvedený pokles ovplyvnilo najmä zníženie kapitálových výdavkov o 8,20 milióna eur z dôvodu, že výdavky na investičné projekty sa vynakladajú postupne podľa realizácie projektov. Výdavky na investičné projekty sa majú financovať aj z predpokladaných nevyčerpaných prostriedkov na investičnú pomoc v predchádzajúcich rokoch," vysvetľuje dokument.
     

V návrhu rozpočtu MH SR sa premietli aj úsporné opatrenia vládou prijatého programu ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená štátna správa) na rok 2015 v celkovej sume 3,23 milióna eur poklesom na strane výdavkov. Úspora výdavkov sa má dosiahnuť najmä v oblasti osobných výdavkov, výdavkov na hospodársku mobilizáciu a výdavkov pre Slovak Business Agency. Na druhej strane sa zvýšili výdavky na podporu start-upov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies