Republikáni schválili návrh na zmenu pracovného práva v USA

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 10:30 • 2 min
Republikáni schválili návrh na zmenu pracovného práva v USA

WASHINGTON - Dolná komora amerického parlamentu, v ktorej dominujú republikánski poslanci, schválila v stredu návrh zákona, ktorý by zamestnancom dal viac pracovného voľna. Republikáni tak odmietli kritiku Bieleho domu, odborárskych organizácií, bojovníkov za práva žien a iných, ktorí tvrdia, že zákon by ľudí donútil pracovať viac za menej peňazí.

slovakia

left justify in out

Navrhnuté legislatívne opatrenie dáva zamestnancom v súkromnom sektore, tak ako je to teraz vo verejnej sfére, možnosť kompenzovať prácu nadčas náhradným voľnom miesto finančného príplatku. Za každú hodinu odpracovanú nadčas by mali nárok na 1,5 hod. náhradného voľna. Zákon podporujú zamestnávateľské organizácie a analytici ho vnímajú ako pokus Republikánskej strany o zmiernenie svojho imidžu najmä medzi ženami a pracujúcimi rodinami. "Neexistuje dôvod, prečo by niekto mal proti tomuto zákonu protestovať," povedal líder republikánov v dolnej parlamentnej komore Eric Cantor. "Týmto návrhom vysielame americkému národu správu, že chceme, aby sa Washington neplietol do toho, ako občania trávia svoj čas. Tento zákon má pomôcť pracujúcim matkám a otcom. Má im dať možnosť stráviť viac času doma. Mohol by zmeniť životy," komentovala republikánska poslankyňa Martha Robyová. 

Kritici, medzi ktorých patrí aj najväčšia odborová organizácia v USA AFL-CIO, návrhu vytýkajú, že v ňom chýbajú opatrenia, ktoré by umožnili dohliadať na jeho dodržiavanie. Zamestnávatelia by mohli zamestnancov nútiť vziať si voľno miesto toho, aby im dali príplatok za nadčas, a tým znížiť ich príjem, tvrdia oponenti. "Tento legislatívny návrh podkopáva existujúce právo na ťažko zarobený nadčasový príplatok, pričom sa vydáva za opatrenie na zvýšenie flexibility na pracovisku," píše sa v stanovisku Bieleho domu, ktorý v pondelok pohrozil, že zákon vetuje. Zákon sa však po schválení v dolnej komore ešte posúva do Senátu, kde ho demokratická väčšina prezidenta Obamu pravdepodobne zmietne zo stola. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies