Renault investuje v Rusku 240 miliónov eur

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:14 • 2 min
Renault investuje v Rusku 240 miliónov eur

Renault investuje v Rusku 240 miliónov eur - Svet Francúzsky koncern Renault vloží 240 miliónov eur do svojho ruského partnerského podniku AvtoVAZ v Togliatti. Prostriedky sa použijú na vývoj nových modelov.

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky koncern Renault vloží 240 miliónov eur do svojho ruského partnerského podniku AvtoVAZ v Togliatti. Prostriedky sa použijú na vývoj nových modelov. Dnes o tom informovalo vedenie koncernu v Paríži. Renault poskytne prisľúbené prostriedky do roku 2012.
      Francúzi pred 30 mesiaci prevzali štvrtinu AvtoVAZu. Ruskej firme sa však odvtedy v dôsledku krízy zrútil predaj vozidiel a Renaultu vznikli vysoké záväzky.
      Francúzi vlani v novembri podpísali s Rusmi veľkú dohodu o modernizácii kapacít v Togliatti, ktoré zaplní francúzska technika. Ruská vláda zabezpečila pre program štátnu pomoc 1,02 miliardy eur. Po jeho splnení by mal AvtoVAZ dosiahnuť v roku 2015 kapacitu 900.000 vozidiel.
      Minulý mesiac sa zapojil do partnerstva Renault-AvtoVAZ aj japonský Nissan. Podniky od neho očakávajú, že dôjde k synergickému efektu vo výskume, vývoji, výrobe, logistike, nákupe komponentov a materiálov pre výrobu i pri predaji produkcie. Do piatich rokov by mal ich spoločný podiel na ruskom trhu s osobnými autami dosiahnuť 30 - 40 %.
      Situácia AvtoVAZu však nie je jednoduchá. Vlani dosiahla jeho čistá strata takmer 985 miliónov eur. Ruská vláda žiada, aby sa na ozdravovaní podniku na Volge, ktorý nevyrába konkurencieschopné autá, zúčastňovali aj Francúzi. Tí požiadavku odmietli. Prisľúbili, že Rusom poskytnú technické poznatky. Dnešná správa však znamená, že Francúzi idú ďalej, než je vytváranie technickej základne pre rozvoj výroby v AvtoVAZe.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies