Renault a Nissan prevezmú v ruskom Avtovaze väčšinový podiel

NETKY.SK • 4 Máj 2012, 07:25 • 2 min
Renault a Nissan prevezmú v ruskom Avtovaze väčšinový podiel

Renault a Nissan prevezmú v ruskom Avtovaze väčšinový podiel

slovakia

left justify in out

img

Automobilky Renault a Nissan dnes podpísali predbežnú dohodu o kúpe kontrolného podielu v ruskej spoločnosti Avtovaz. Kontrakt však dokončia až v roku 2014, teda o dva roky neskôr, ako sa pôvodne očakávalo. Na oznámenie zareagovali akcie Avtovazu poklesom o takmer 10 %.
      Renault a Nissan uviedli, že s ruskou štátnou firmou Russian Technologies sa dohodli na vytvorení spoločného podniku, ktorý prevezme v Avtovaze väčšinový podiel. Do spomínaného spoločného podniku investujú 750 miliónov USD (571,52 milióna eur), vďaka čomu v ňom do polovice roka 2014 získajú zhruba 67-% podiel. Renault z tejto sumy investuje 300 miliónov USD a Nissan 450 miliónov USD.
      Podľa informácií firmy Renault Russia spoločný podnik bude v Avtovaze kontrolovať 74,5-% podiel. "Celý kontrakt by sa mal dokončiť v roku 2014," dodala spoločnosť Renault Russia.
      Viacerí investori očakávali skoršie prevzatie Avtovazu, no podľa analytika Tima Urquharta zo spoločnosti IHS v Londýne "vzťahy medzi Renaultom a Avtovazom zaťažili viaceré problémy, ako v oblasti riadenia, tak finančného a právneho charakteru".

Zdroj: TASR/AP, Ria Novosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies