Ako koronavírus ovplyvnil stávkové kancelárie na Slovensku?

NETKY.SK • 7 Júl 2020, 11:47 • 2 min
Ako koronavírus ovplyvnil stávkové kancelárie na Slovensku?

Už niekoľko mesiacov sledujeme a prežívame všetky obmedzenia a zmeny, ktoré nastali v súvislosti s pandémiou korona vírusu. Zasiahnutých bolo samozrejme veľa firiem, ale nás zaujal segment, ktorý nemáva v zlých časoch až také veľké výkyvy.

slovakia

left justify in out

Stávkové kancelárie už prežili ekonomické či finančné krízy a nikdy ich to veľmi nepoznačilo. Ako teda dopadli voči vírusu? Ak sa pozrieme na situáciu z pohľadu samotných firiem a ich prevádzok tak asi prvý krát v histórii čelili nútenému zatvoreniu svojich pobočiek zo strany štátnych orgánov. Toto určite ovplyvnilo obraty firiem, ktoré majú najväčší počet kamenných pobočiek a podávanie tiketov týmto kanálom tvorí vyššiu časť ich obratu.

 

S čím však asi nikto nepočítal a nebol na to dostatočne pripravený, bolo takmer úplné paralyzovanie športu. Stopky športovým podujatiam vystavili postupne všetky krajiny, ligy a súťaže a to vo všetkých populárnych športoch ako futbal, hokej, basketbal či tenis. Keďže technologický vývoj sa prejavuje aj v športovom stávkovaní a dnes už viac ako 80% hráčov využíva na podávanie tiketov mobil alebo počítač tak skutočná kríza COVIDu-19 sa prejavila až tu. Jednoducho nebolo čo tipovať a k dispozícii boli iba málo atraktívne E-športy alebo neznáme súťaže v stolnom tenise. Obraty stávkových kancelárií išli po tomto kolapse športu samozrejme rapídne dolu.

 

Slovenské ministerstvo financií zverejnilo zaujímavé dáta

Všetky tieto úvahy jednoznačne potvrdzujú aj údaje z Ministerstva Financií SR, ktoré zverejnili na svojom facebokovom profile. Porovnávajú sa tu daňové odvody licencovaných slovenských stávkových kancelárií za apríl 2019 a apríl 2020.

 

img

 

Z údajov v tabuľke je zrejmé, že prepad obratov a príjmov bol obrovský. Zaplatené odvody klesli takmer o 70%. Čo nás ale v tabuľke zaujalo ešte viac ako samotný pokles obratu je fakt, že na slovenskom trhu sa po 29 rokoch dominancie stávkovej kancelárie Niké udiala veľká zmena. Tipsport, ktorý je jednotkou na českom trhu sa počas tohto obdobia dostal pred svojho najväčšieho rivala a stal sa jednotkou aj na slovenskom trhu stávkových kancelárií. Bol dokonca tak úspešný, že oproti roku 2019 predbehol aj Fortunu, ktorá sa pred rokom držala na druhom mieste.

 

Počas jedného roku tak Tipsport dokázal výrazne zvýšiť svoj trhový podiel a predbehnúť hneď dvoch konkurentov. Jeho obrat oproti roku 2019 síce klesol o 33%, ale konkurenti to zvládli oveľa horšie a stratili až okolo 70% čo signalizuje, že na krízovú situáciu neboli dobre pripravený.

 

Táto zmena samozrejme najviac zasiahla dlhoročného lídra na trhu - Niké, ale pre hráčov je táto správa skôr pozitívna. Znamená totiž, že firmy sa budú ešte viac zaujímať o svojich klientov čo prinesie viac zaujímavých odmien, bonusov a promo akcií. Je otázne ako dlho si slovenský Tipsport pozíciu jednotky udrží a ako výrazne ovplyvní čísla aj skutočnosť, že všetci operátori spustili začiatkom roka aj svoje online casino, ktorým oslovujú nový segment hráčov. V každom prípade bude zaujímavé sledovať budúci vývoj a hlavne reakciu marketingových oddelení porazených firiem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona