Registrácia nových vozidiel na Slovensku stále rastie

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 17:50 • 2 min
Registrácia nových vozidiel na Slovensku stále rastie

BRATISLAVA - Počas prvých troch mesiacov tohto roka sa na Slovensku zaregistrovalo 16 855 nových osobných automobilov.

slovakia

left justify in out

V medziročnom porovnaní to predstavuje vyše 16-percentný nárast. V samotnom marci bolo zaregistrovaných vyše šesťtisíc vozidiel, čo medziročne predstavuje nárast o takmer 5 %. "Tendencia rastu registrácií osobných vozidiel sa udržuje už pol roka,“ informoval Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP).

 

Odbyt malých úžitkových vozidiel (kategória N1) dosiahol v marci 456 vozidiel, čo je oproti marcu predchádzajúceho roka nárast o 19,69 percenta. Registrácie v kategórii N2, teda nákladných áut do 12 ton, vzrástli oproti vlaňajšku o 15 percent na 46 vozidiel za marec tohto roka. Nárast oproti vlaňajšiemu marcu zaznamenali aj registrácie automobilov kategórie N3, ktorá zahŕňa nákladné autá nad 12 ton, a to o viac ako 11 %, keď sa minulý mesiac zaregistrovalo 265 vozidiel. Registrácie autobusov medziročne stúpli o 68 kusov, keď sa v marci tohto roka zaregistrovalo 72 autobusov. 

 

Prvé miesto na trhu s novými osobnými autami si udržala Škoda s podielom 19 %, druhý Hyundai dosiahol trhový podiel 8,8 %. Na tretie miesto sa podarilo dostať značke Volkswagen, ktorá zaznamenala 8,2-percentný podiel. V kategórii malých úžitkových vozidiel (N1) bol v predaji najúspešnejší Fiat s podielom 26,7 %, druhý Peugeot dosiahol podiel 17,3 % a tretí Citroën evidoval 15,8-percentný podiel na trhu. Nákladným automobilom do 12 ton kraľuje značka Iveco s podielom 54,3 %. Za ním nasleduje MAN a DAF. Poradie prvých troch značiek nákladných automobilov nad 12 ton bolo Scania, DAF a MAN. Obľúbenými značkami medzi autobusmi sú Iveco Bus, SOR a Troliga BUS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies