Referendum v Kolumbii: Voliči prekvapivo odmietli mierovú dohodu s ľavicovými povstalcami

NETKY.SK • 3 Október 2016, 07:24 • 2 min
Referendum v Kolumbii: Voliči prekvapivo odmietli mierovú dohodu s ľavicovými povstalcami

BOGOTA - Kolumbijskí voliči v nedeľňajšom referende neočakávane a veľmi tesnou väčšinou odmietli mierovú dohodu medzi vládou a ľavicovou povstaleckou organizáciou Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC).

slovakia

left justify in out

Proti realizácii dohody bolo 50,23 percenta hlasujúcich, za sa ich vyslovilo 49,76 percenta, vyplýva z výsledkov sčítania 99,79 percenta hlasov zverejnených volebnou komisiou. Podľa stanice BBC bol rozdiel menej než 63.000 z vyše 13 milióna odovzdaných hlasov.

 

Takéto výsledky sú úplným prekvapením po tom, ako všetky prieskumy predpovedali jasné schválenie mierovej dohody, píše agentúra DPA. Ako teraz bude ďalej pokračovať mierový proces v juhoamerickej krajine, nie je vôbec jasné.

 

Kolumbijská vláda a povstalci z FARC podpísali dohodu dosiahnutú po takmer štvorročných rokovaniach len minulý pondelok. Cieľom je ukončiť najdlhší ozbrojený konflikt v Latinskej Amerike, ktorý si za 52 rokov vyžiadal vyše 220.000 mŕtvych a osem miliónov ľudí vyhnal z domovov.

 

Odmietnutie dohody v referende je tvrdým úderom pre prezidenta Juana Manuela Santosa, ktorý si mierový proces s FARC stanovil za prioritu pôsobenia vo funkcii.

 

Mierová dohoda hovorí okrem iného o uskutočnení pozemkovej reformy, odškodnení pozostalých obetí, premene FARC na politickú stranu a zložení zbraní jej odhadovanými viac ako 7000 členmi pod dohľadom OSN.

 

Odporcovia dohody, vedení vplyvným exprezidentom Álvarom Uribem, kritizovali najmä vyrokované pomerne mierne tresty za závažné trestné činy povstalcov. Uribe tvrdí, že vláda zaobchádza s FARC príliš zhovievavo. V prípade odmietnutia dohody v referenda by sa podľa neho obe strany mali vrátiť k rokovaciemu stolu, čo prezident Santos odmietal s tým, že "plán B" neexistuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies