Pánov, ktorí prebrali známu reláciu Tajomstvo mojej kuchyne po Kamile Magálovej, predstavovať netreba. Šéfkuchári Gabo Kocák a spevák Robo Papp sú známe mená. Nemej známy je aj šéfkuchár Peter Varga, ktorého zase poznáte z televízie Markíza. A tu sú ich recepty.

Pošírovaný kapor s paštrnákovým pyré
Šéfkuchár: Robo Papp

Ingrediencie
Na kapra:
1 filet z kapra
½ čerstvého feniklu
1-2 mrkvy
½ póru
2 PL octu
4 PL obaľovacej zmesi kukuričnej so sezamom, Mäspoma
50 g parmezánu
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
soľ
čierne korenie
nové korenie celé
pomarančová kôra
maslo
Na pyré:
4 paštrnáky
2 PL masla
citrónová šťava
troška cukru
soľ
voda
Postup:
Do hrnca dáme variť vodu, pridáme fenikel, mrkvu, pór, nové i čierne korenie, soľ a ocot. Povaríme 10 minút, znížime teplotu, aby voda len jemne bublala a vložíme kapra. Udržiavame pod bodom varu, ak máme teplomer, ideálne cca 75°C. Pošírujeme 7-10 minút.
Obaľovaciu zmes jemne rozdrvíme na drobné kúsky, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, petržlenovú vňať, pomarančovú kôru a premiešame. Zmesou posypeme kapra, na vrch pridáme nastrúhaný parmezán a plátok masla, vložíme do vyhriatej rúry a necháme zopár minút zapiecť, resp. kým sa parmezán neroztopí.
Paštrnák uvaríme do mäkka. Ešte teplý vložíme do mixéra, rozmixujeme s troškou vody na požadovanú hustotu, pridáme maslo, citrónovú šťavu, troška cukru a soľ.
Pečená treska s paprikovou omáčkou a avokádom
Šéfkuchár: Gabo Kocák

Ingrediencie:
200 g filetu z tresky
korenie na ryby, Mäspoma
maslo
olivový olej
tymian
2 avokáda
1 limetka
10 g čerstvého koriandru
1-2 čili papričky
soľ
čierne korenie
100 g červenej čerstvej papriky
1 šalotka
1 PL hnedého trstinového cukru
10 g paradajkového pretlaku
10 ml sardelovej pasty
10 ml zeleninového vývaru
Postup:
Filet z tresky ochutíme korením na ryby, opečieme na oleji, na záver pridáme trošku masla a tymian. Avokádo popučíme, pridáme nakrájanú čili papričku, dochutíme limetkovou šťavou, koriandrom, soľou a čiernym korením. Papriku a šalotku nadrobno nakrájame. Hnedý cukor rozpustíme na oleji, pridáme papriku, šalotku, paradajkový pretlak a sardelovú pastu. Podlejeme zeleninovým vývarom a varíme do mäkka. Hotovú omáčku rozmixujeme. Rybu podávame s avokádom a sviežou paprikovou omáčkou.

Šéfkuchár: Peter Varga
Marinovaný írsky losos s avokádom smotanou a reďkovkou

Ingrediencie na marinanovanie lososa:
1 kg filet z lososa
50 g morská soľ
50 g cukru
šťava a kôra z jedného pomaranča
1 polievková lyžica korenia
70 ml vodky
50 g čerstvého kôpru
Ingrediencie na avokádový krém:
1 zrelé avokádo,
2 polievkové lyžice smotany
šťava z polovice citróna
soľ a čerstvo mleté biele korenie
Postup:
Položte lososa do hlbokého pekáča. Zmiešajte soľ a cukor a posypte lososa pomarančovou kôrou a bielym korením. Pridajte vodku a pomarančový džús so stonkou kôpru. Druhú polovicu kôpru dajte bokom. Zakryte lososa a zachlaďte cez noc v chladnicke.
Pomleté alebo nastrúhané avokádo, smotanu a citrónovú šťavu zmiešajte, dochuťte, prikryte igelitovou fóliou a dajte chladiť.
Vyberte lososa z chladničky a z marinády, položte na dosku a ostrým nožom jemne odstráňte spodnú časť lososa tak, aby na ňom nezostala tmavá časť kože.
Filet z lososa dajte na igelitovú fóliu, na ktorú ste si nadrobno nakrájali kôpor. Potom filet jemne stočte tak, aby vznikla krásna roláda. Jej konce zviažte a dajte zachladiť.
Servírovanie začnite avokádovým krémom, ktorý roztiahnete po tanieri. Lososovú roládu nakrájajte na kolieska, na ňu položte zopár kúskov lososového kaviáru, dozdobte smotanou, ktorá dodá jedlu skvelú a lahodnú chuť. Na záver pridajte tenké plátky čerstvej reďkovky.