Rast zadlženia domácností prináša riziká, NBS pripravila opatrenia

NETKY.SK • 25 Február 2017, 11:52 • 2 min
Rast zadlženia domácností prináša riziká, NBS pripravila opatrenia

BRATISLAVA - Rast zadlžovania obyvateľstva na Slovensku prináša so sebou riziká pre bankový sektor aj domácnosti.

slovakia

left justify in out

Niekoľkokrát na to upozornila Národná banka Slovenska (NBS), ktorá pripravila opatrenia týkajúce sa obozretného poskytovania úverov na bývanie. Viaceré z nich vychádzajú z odporúčaní, ktoré NBS vydala už v roku 2014. Ich cieľom je podľa centrálnej banky zabezpečiť, aby bol rast úverov zdravý a udržateľný.

 

Vlani sa banky vo veľkom predbiehali v poskytovaní úverov. NBS upozornila na riziko, že podiel splátky úveru k príjmu klienta je vysoký, taktiež je vysoká hodnota LTV, teda objem úveru k hodnote založenej nehnuteľnosti, a to najmä pri nových úveroch a za riziko považuje aj predlžovanie splatnosti úverov. Preto v tejto oblasti boli prijaté opatrenia.

 

Poskytovanie 100-% hypoték je pritom obmedzené už v súčasnosti, žiadny úver by nemal byť vyššie

ako 100 % a nad 90 % LTV by mal byť maximálny podiel objemu nových úverov na úrovni 10 %. Hypoték pokrývajúcich 80 % až 100 % hodnoty nehnuteľnosti bude môcť byť od 1. júla 2017 na úrovni 40 %. "Hlavným dôvodom zavedenia limitu na úvery s vysokým LTV je snaha o zdravý a udržateľný vývoj na trhu úverov na bývanie a zníženie rizika vzniku cenových nerovnováh na trhu nehnuteľností," skonštatovala NBS s tým, že vysoké hodnoty LTV môžu spôsobiť problémy klientom ako aj bankám pri prípadnom poklese cien realít.

 

Banky taktiež pri poskytovaní úverov majú prihliadať na to, aby klientom zostala tzv. rezerva pri splácaní úveru. Znamená to, že spotrebiteľovi po znížení jeho príjmu o splátku poskytovaného úveru, životné minimum a splátky existujúcich úverov by mala zostať istá časť príjmu ako rezerva pre nepredvídané skutočnosti. Tá sa má postupne od 1. marca tohto roka zvyšovať z 5 % a od 1. júla 2018 by mala byť na úrovni 20 % príjmu zníženého o životné minimum.

 

Zaviedli sa aj limity na maximálnu lehotu splatnosti a požiadavky na pravidelné splácanie úverov. "Cieľom týchto opatrení je zabezpečiť, aby splatnosť úverov bola v súlade s ich charakterom, a tiež, aby tieto úvery boli pravidelne splácané. Tým sa okrem iného zmierni riziko rastúcej zadlženosti domácností," priblížila NBS.

 

Banky musia byť obozretné aj pri poskytovaní úverov prostredníctvom sprostredkovateľov. "Veriteľ je povinný osobitne monitorovať úvery poskytnuté prostredníctvom finančných sprostredkovateľov a porovnať ich kreditné riziko s ostatnými úvermi," uviedla národná banka. Ak finančný dom zaznamená vyššie riziko nesplácania týchto úverov, je povinný bezodkladne prijať potrebné opatrenia na zníženie tohto rizika.

 

NBS neočakáva, že tieto opatrenia výrazne zasiahnu trh s retailovými úvermi, nakoľko vychádzajú už zo spomenutých odporúčaní z roku 2014 a väčšinu z nich už finančné domy spĺňali. Navyše, sprísňovanie podmienok sa podľa slovenskej centrálnej banky plánuje postupne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies