Rakúsko protestuje proti hraničným kontrolám Maďarska

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 13:27 • 2 min
Rakúsko protestuje proti hraničným kontrolám Maďarska

VIEDEŇ - Rakúsko protestuje proti novým kontrolám, ktoré Maďarsko zaviedlo pri vstupe do krajiny a ktoré viedli na rakúskej strane k dopravným zápcham. Na ministerstvo vnútra vo Viedni si v tejto súvislosti predvolali na dnes maďarského veľvyslanca, oznámil šéf rakúskeho rezortu vnútra Wolfgang Sobotka. Informovala o tom agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Sobotka ostro kritizoval kontroly maďarskej polície na hranici. "Maďarsko kontroluje neprávom," vyhlásil v utorok večer v relácii televízie ORF. Podľa jeho slov totiž Maďarsko na rozdiel od Rakúska nemôže vykonávať kontroly podľa článku 29 kódexu schengenských hraníc o opätovnom zavedení kontrol na vnútorných hraniciach schengenského priestoru.

 

Kontroly na rakúskej strane hranice, ktoré v utorok viedli rovnako k vytvoreniu kolón nákladných vozidiel, naproti tomu Sobotka obhajoval: "Denne sú v nákladných a iných vozidlách odhalení prevádzači, ktorí sem privádzajú ľudí. Preto sme hraničné kontroly zhustili."

 

Sobotka sa kriticky vyjadril aj na adresu toho, že Maďarsko neprijíma späť žiadateľov o azyl na základe Dublinskej dohody. Rakúsky kancelár Christian Kern avizoval, že chce o tejto otázke hovoriť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

 

Po otázke, či si budú ľudia musieť zvyknúť na zápchy spôsobované maďarskými hraničnými kontrolami, rakúsky minister dodal, že všetko bude závisieť od reakcie Maďarska na protesty a ohlásené rozhovory.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies