Rakúsko chce ukotviť hotovosť v ústave

NETKY.SK • 24 Február 2016, 10:48 • 2 min
Rakúsko chce ukotviť hotovosť v ústave

VIEDEŇ - Predseda poslaneckého klubu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Reinhold Lopatka sa už druhýkrát pokúša dostať hotovosť do ústavy.

slovakia

left justify in out

Za podporu považuje vyjadrenie guvernéra centrálnej banky Ewalda Nowotneho, podľa ktorého bude možné hotovosť v EÚ zrušiť iba vtedy, ak s tým budú súhlasiť všetky členské štáty. Informovala o tom agentúra APA.

 

Lopatka žiada, aby hotovosť bola ukotvená v rakúskej ústave. To podľa neho zabezpečí zachovanie hotovosti v EÚ, keďže žiadny rakúsky minister nebude smieť na európskej úrovni hlasovať za zrušenie mincí a bankoviek.

 

Snahy ÖVP doteraz zlyhávali na postoji koaličných partnerov, ktorí síce podporujú zachovanie hotovosti, avšak jej ukotvenie v ústave považovali za zbytočné. Predseda poslaneckého klubu Sociálnodemokratickej strany (SPÖ) Andreas Schieder je presvedčený, že zmena ústavy je bezpredmetná, keďže únijné právo je nadradené rakúskej ústave. Návrh, ktorý chce Lopatka predložiť parlamentu ešte dnes, preto zrejme nemá šancu na úspech.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies