Rádio Slovensko ponúkne špeciálne vysielanie pri príležitosti vzniku samostatného Česko-slovenského štátu

NETKY.SK • 27 Október 2023, 16:00 • 2 min
Rádio Slovensko ponúkne špeciálne vysielanie pri príležitosti vzniku samostatného Česko-slovenského štátu

BRATISLAVA - Rádio Slovensko a Rádio Slovakia International pripravili v sobotu 28. októbra pri príležitosti 105. výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov špeciálne vysielanie.

slovakia

left justify in out

Rádio Slovensko poteší poslucháčov dňom plným českej a slovenskej hudobnej tvorby, vrátane spoločných duetov českých a slovenských umelcov a zaujímavé rozhovory s osobnosťami z oboch krajín.

 

V popoludňajšom a večernom vysielaní odznejú rozhovory s moderátormi Českého rozhlasu, Alešom Cibulkom a Václavom Žmolíkom, s hudobnými publicistami Milošom Skalkom a Vladimírom Krocom, ale aj so šéfom českého Rádiožurnálu Ondřejom Suchanom, ktoré pripravil moderátor Richard Dedek.

Hudobný dramaturg Rádia Slovensko Rado Mešša pripravil rozhovory s interpretmi z oboch bývalých republík, s Katkou Knechtovou, Petrom Nagyom , s Jankom Ledeckým a Zdeňkom Vřešťálom

Rádio Slovakia International ponúkne poslucháčom pri príležitosti tohto výročia vo svojom vysielaní rozhovor s historikom z Historického ústavu SAV Dušanom Kováčom, ktorý priblíži význam tohto dátumu v historickom kontexte. Zaujímavá bude aj diskusia českého veľvyslanca u nás  Rudolfa Jindráka a nášho bývalého veľvyslanca v ČR Petra Weissa o vzájomných vzťahoch Slovenskej a Českej republiky.

O jazykových rozdieloch medzi češtinou a slovenčinou porozpráva riaditeľka Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV pani Gabriela Múcsková  a v rozhovore s pani Alexandrou Jarošovou sa poslucháči dozvedia o používaní češtiny a slovenčiny v zmiešaných rodinách. Medzi známe zmiešané manželstvá patrilo aj manželstvo Mekyho a Katky Žbirkovcov alebo zmiešané korene má aj známy slovenský básnik, dramatik a spisovateľ Ľubomír Feldek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / Ivana Zečevič, Foto: RTVS / CANVA / Jindřich Bardon
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies