Radiácia v mori pri pobreží Fukušimy je najvyššia od začiatku meraní

NETKY.SK • 13 Apríl 2011, 07:15 • 2 min
Radiácia v mori pri pobreží Fukušimy je najvyššia od začiatku meraní

Radiácia v mori pri pobreží Fukušimy je najvyššia od začiatku meraní

slovakia

left justify in out

Úroveň radiácie v morskej vode pri pobreží japonskej prefektúry Fukušima je najvyššia od začiatku sledovania pred necelými troma týždňami. Oznámil to dnes ministerstvo vedy.
      Podľa ministerstva dosahovala úroveň jódu-131 vo vzorke odobratej v pondelok v mori asi 30 kilometrov východne od vážne poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima-I 88,5 becquerela na liter. Táto hodnota 2,2-krát prevyšuje vládou stanovenú hornú hranicu pre odpadové vody z jadrových zariadení.
      Úroveň cézia-137 bola taktiež najvyššia od začiatku meraní, ale neprekračuje limit.
      Podľa spoločnosti TEPCO, ktorá prevádzkuje Fukušimu-I, úroveň jódu-131 bola 23-krát vyššia ako povolená horná hranica vo vzorke vody odobratej 15 kilometrov od elektrárne. Je to najviac od 2. apríla, keď TEPCO začalo odoberať vzorky v tejto vzdialenosti od pobrežia.
      Rádioaktívne žiarenie v mori je silnejšie severne od poškodenej elektrárne. Nasvedčuje to, že rádioaktívne látky sa plynulo šíria smerom na sever od elektrárne, uviedla vládna Agentúra pre jadrovú a priemyselnú bezpečnosť. Ďalšie šírenie zamorenej vody je však ťažké predpovedať, agentúra preto zintenzívni merania v miestach, kde bola zistená vysoká úroveň radiácie.
      Pracovníci v elektrárni Fukušima-I dnes pokračovali v odčerpávaní rádioaktívnej vody z podzemných priestorov a chladení nádrže s vyhoreným jadrovým palivom, v ktorej dosahuje teplota vody 90 namiesto bežných 20-30 stupňov Celzia. Ich prácu neprerušil ani silný dopoludňajší dotras s magnitúdou 5,8. Podľa televízie NHK sa im zatiaľ podarilo odčerpať z tunela pod reaktorom č. 2 okolo 250 ton vody, takže hladina tam poklesla o štyri centimetre. Do štvrtka chcú odčerpať 700 ton kontaminovanej vody.

Zdroj: TASR/Kjódo, NHK



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies