Začala sa jar, je čas využiť jej štedrosť! Pozrime sa spoločne na to, čo všetko si z tohto obdobia môžeme zobrať

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 11:00 • 2 min
Začala sa jar, je čas využiť jej štedrosť! Pozrime sa spoločne na to, čo všetko si z tohto obdobia môžeme zobrať

Jar - to obdobie zrodu aj úpadku, tá krása utopená v starej škaredosti je opäť pripravená vyhľadať zem. Príroda vďaka nej ožíva, stačí jeden jej dotyk a zamrznuté sa roztápa. Vracia sa nádej, lebo nech bola zima akokoľvek neúprosná a krutá, jar to vynahradí.

slovakia

left justify in out

Aspoň sa o to pokúsi, veď už len vstávanie a lúčenie sa s nocou, prebieha o niečo ľahšie. Prilietava vtáctvo, aj ono si pamätá, že v jari nájde porozumenie a že ho studený vzduch nebude mučiť. Otvára sa možnosť za možnosťou, všetko sa to deje akosi radostnejšie. Aj jar však môže byť ešte jarnejšia, ak si z nej človek vezme to, čo má k dispozícii. A veru, ona lakomá nie je ani trochu.

 

Prichádza zdravie

 

Nerada by som hovorila nepekne o zime, predsa len, aj ona, hoci je zaodená do čierneho a ľadového kabáta, nie je skazená a aj ona má v nádielke nejeden dar. Pravdou je, že v niečom ochudobňuje a to sa poprieť nedá. Kým pod jej nadvládou sa človek uspokojí s importom zeleniny a ovocia, keď sa ozve jar, zdravie na seba tiež nenechá dlho vyčkávať. Na trhu posedáva ten aj onen, každý z nich je súkromný pestovateľ, ktorý sa rád podelí s kupujúcim o to, čo mu bolo dané.

Rovnako nevyhnutný pre zdravie je aj vitamín D. Ten je možno prehliadaný, ale potrebuje sa, pretože prospieva nielen imunite, ale aj tým 206 kostiam, z ktorých je telo utkané. Nachádza sa v slnečnom svetle a to sa stáva viditeľnejším v jarnom opojení. A slnko, to je taký liek obalený do tepla. Jeho pôsobením sa ľaká aj sezónna depresia, a aj keby ňou niekto netrpel, aj tak si na neho brúsi zuby lepšia nálada.

 

Je čas zdržiavať sa mimo domu

 

Domov je prostredie bezpečia a v jeho strede je aj blízkosť rodiny, horúčosť šálky ovocného či iného čaju a vôňa čerstvo upečeného orechového koláča. Je však zrejmé, že človek by sa mal zdržiavať aj v menej známom, inak sám sebe ukradne novú príležitosť. Keď je teplejšie, vzrastá chuť po vzduchu, ruchu a prechádzke. A opäť má benefit tak duša, ako aj organizmus. Terasa obľúbenej kaviarne je otvorená spoločnosti, aj park a námestie nie sú prázdne, a čím viac sa dopraje odpočinku, tým menej stresu sa ukáže a aj tlak, ktorý bol predtým vysoký, to potvrdí znížením hodnoty.

 

Jarné upratovanie

 

Áno, dobre známy pojem sa spája s populárnym ročným obdobím. Tvári sa, akoby to bol výdobytok súčasnosti, čo však nasledujúca vedomosť úplne vyvráti. Jarné upratovanie sa totiž z úst prvý raz predralo už v roku 1857 a ten, kto to povedal, ani len netušil, ako dlho a vytrvalo sa bude tradovať. Zimná bunda sa odloží, tenší plášť ju nahradí a niečo podobné sa udeje aj so zvyškom oblečenia. A ako to už býva, keď sa raz pustí do upratovania, v skrini sa objaví aj to, na čo sa možno zabudlo.

 

Spevom k láske

 

Vtáctvo tu síce spomínané už bolo, ale možno málokto vie, čo symbolizuje toľko obdivovaný spev, ktorý sa počúva spoza otvoreného okna. Je to totiž predzvesť toho, že jar praje aj láske. Partnera si hľadajú vzájomným spevom. Čo ak tým niečo naznačujú aj ľudskému tvoru? To už nechám na zváženie jednotlivca, nemenné je iba to, že lákanie a lovenie v ríši vtákov je nanajvýš fascinujúce.

 

Sviatočná atmosféra

 

S jarou sa spája aj nejaký ten sviatok. Verím, že ani to nie je náhoda a že sa tak dá dopracovať k zisteniu, že uprostred všednosti je vždy dôvod aj na oslavu..



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies