Putin žiada mierové riešenie v Nigeri; ECOWAS zasadne koncom týždňa

NETKY.SK • 15 August 2023, 12:55 • 2 min
Putin žiada mierové riešenie v Nigeri; ECOWAS zasadne koncom týždňa

Moskva/Niamey 15. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s vojenským lídrom Mali žiadal mierové riešenie krízy v západoafrickej krajine Niger. Predstavitelia krajín západnej Afriky majú o situácii rokovať na konci týždňa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Putin telefonicky hovoril s vodcom junty v Mali plukovníkom Assimim Goitom. Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že bola zdôraznená dôležitosť vyriešenia situácie v spojitosti s Nigerom výlučne prostredníctvom mierových politických a diplomatických prostriedkov. Náčelníci generálnych štábov krajín Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) sa tento týždeň vo štvrtok a piatok stretnú v Ghane, aby rokovali o možnom vojenskom zásahu v Nigeri. Oznámili to tamojšie armádne i politické zdroje.

 

Predstavitelia ECOWAS-u mali o situácii v Nigeri rokovať už v sobotu 12. augusta; rozhovory však boli na poslednú chvíľu z technických príčin odložené, pripomína AFP. ECOWAS vo štvrtok 10. augusta schválilo rozmiestnenie "pohotovostných síl na obnovenie ústavného poriadku" v Nigeri a na umožnenie návratu prezidenta Mohameda Bazouma do úradu. Ten bol zosadený prezidentskou gardou 26. júla a odvtedy je spolu so svojou rodinou zadržiavaný v nevyhovujúcich podmienkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies