Putin sa stal nositeľom deviateho danu v taekwonde

NETKY.SK • 13 November 2013, 09:19 • 2 min
Putin sa stal nositeľom deviateho danu v taekwonde

MOSKVA/SOUL - Ruský prezident Vladimir Putin sa stal nositeľom pásu a čestného diplomu o udelení deviateho danu v tradičnom kórejskom bojovom športe a umení taekwondo.

slovakia

left justify in out

Diplom i pás mu udelila Celosvetová federácia taekwondo, informovala dnes agentúra RIA Novosti.

Putin v reakcii na to uviedol, že si také vyznamenanie ani nezaslúži, lebo jeho schopnosti sotva zodpovedajú deviatemu danu. Dodal, že ocenenie vníma ako spôsob popularizácie "tohto skvelého bojového umenia", a že v Rusku sa pokúsia vytvoriť podmienky pre rozvoj tohto druhu športu. Nositeľ deviateho danu sa považuje za majstra bojového umenia, ktorému sa podarilo zvládnuť všetky jeho nuansy a dosiahnuť príslušný stupeň duchovného rozvoja. 

Na svete je len niekoľko nositeľov deviateho danu - medzi nimi sú ako čestní nositelia aj politickí lídri a prezidenti USA, Indonézie Hondurasu, Španielska, Chorvátska a Pakistanu. Bývalý prezident USA Bill Clinton má napríklad čestný 10. dan. Taekwondo je pomerne nový kórejský bojový šport a bojové umenie bez použitia zbraní, zameraný najmä na sebaobranu, sebaovládanie a zdravú sebadôveru. Má zaručiť úplné využitie sily a rýchlosti ľudského tela. Charakteristická preň je hlavne kopacia technika. Taekwondo sa praktizuje v 205 krajinách sveta a podľa údajov celosvetovej federácie sa mu venuje 70-80 miliónov ľudí.

Ako pripomína agentúra RIA Novosti, Putin je známym milovníkom športu; aktívne sa venuje lyžovaniu a džudu. Má aj čierny pás v karate. Vyskúšal si i curling, automobilové preteky, bedminton i armwrestling. Zaujíma sa aj o hokej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies