Putin rokoval o Náhornom Karabachu s lídrami Arménska a Azerbajdžanu

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:34 • 2 min
Putin rokoval o Náhornom Karabachu s lídrami Arménska a Azerbajdžanu

PETROHRAD - Arménsky prezident Serž Sarkisjan a jeho azerbajdžanský náprotivok potvrdili v dnešných rozhovoroch, ktoré v Petrohrade hostil ruský prezident Vladimir Putin, svoju pripravenosť na hľadanie mierového riešenia konfliktu v Náhornom Karabachu. Dohodli sa tiež, že budú pokračovať v rokovaniach v tomto trojstrannom formáte, uviedla agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

V spoločnom vyhlásení, ktoré po rozhovoroch zverejnil Kremeľ, sa prezidenti Arménska a Azerbajdžanu zhodli na zvýšení počtu medzinárodných pozorovateľov nasadených do konfliktnej oblasti. Podľa agentúry AP tiež vyjadrili spokojnosť nad platným prímerím v Náhornom Karabachu.

 

Boje o Náhorný Karabach, ktoré sa obnovili 2. apríla a boli najintenzívnejšie od roku 1994, vyvolali veľké znepokojenie na Kaukaze a v priľahlej oblasti. Na oboch stranách pri nich dovedna zahynulo prinajmenšom 75 vojakov. Na ich ukončení sa dohodli predstavitelia oboch strán 5. apríla, pričom ministerstvá obrany Azerbajdžanu a Arménska ešte v ten istý deň vyhlásili prímerie.

 

Náhorný Karabach - časť Azerbajdžanu - je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej dohody a doriešenia štatútu tejto oblasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies