Putin oznámil, že v Rusku bola zaregistrovaná vôbec prvá vakcína proti COVID-19

NETKY.SK • 11 August 2020, 11:31 • 2 min
Putin oznámil, že v Rusku bola zaregistrovaná vôbec prvá vakcína proti COVID-19

MOSKVA - Ruský prezident Vladimír Putin oznámil, že v Rusku bola zaregistrovaná prvá na svete vakcína proti koronavírusu. Liek už vyskúšala aj jedna z jeho dcér

slovakia

left justify in out

Prvá  na svete

Vladimír Putin v utorok 11. augusta oznámil registráciu prvej vakcíny proti koronavírusu v Rusku.

 

"Pokiaľ viem, vakcína proti novému koronavírusu bola dnes ráno zaregistrovaná prvýkrát na svete," uviedol na stretnutí s členmi ruskej vlády.

 

Ruský prezident tiež poznamenal, že táto vakcína proti COVID-19 vytvára silnú imunitu.

 

img

 

"Aj to viem veľmi dobre, pretože jedna z mojich dcér mala také očkovanie pre seba. Myslím si, že v tomto zmysle sa zúčastnila experimentu," povedal Putin.

 

Podľa Putina po prvej injekcii telesná teplota dcéry zvýšila na 38 stupňov, nasledujúci deň bola teplota niečo nad 37.

 

"A to je všetko, po druhej injekcii teplota tiež mierne vzrástla a potom všetko prišlo k ničomu, cíti sa dobre," uviedol prezident Ruska.

 

Testovanie vakcíny

Oficiálne v Rusku boli klinické štúdie vakcíny proti koronavírusu zahájené v polovici júna. Bola vyvinutá Výskumným ústavom epidemiológie a mikrobiológie Gamaleja. Prvú fázu testovania vakcíny dokončili v polovici júla. Inštitút nezverejnil výsledky štúdie, do ktorej bolo zapojených približne 40 ľudí, ale začal ďalšiu etapu pokusov s väčšou skupinou.

 

img

 

Tretia fáza testovania sa mála začať 3. augusta a zahŕňať tisíce ľudí v Rusku, Saudskej Arábii a Spojených arabských emirátoch. Západní vedci zvyčajne skúšajú tretiu fázu niekoľko mesiacov, aby lepšie porozumeli bezpečnosti a účinnosti.

 

Tvorca ruskej vakcíny proti koronavírusu uviedol, že Rusko začalo s vývojom vakcíny vo februári, teda ešte predtým, ako WHO oznámila pandémiu. Jej vytvorenie trvalo dva týždne. Vakcínu bolo možné vyvinúť tak rýchlo vďaka vývoju podobnej vakcíny proti vírusu MERS.

 

V júli médiá oznámili, že experimentálna vakcína bola ešte v apríli poskytnutá špičkovým manažérom ruských spoločností a vládnym úradníkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona