Putin: Grécko o ekonomickú pomoc nepožiadalo, embargo na potraviny platí ďalej

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 17:47 • 2 min
Putin: Grécko o ekonomickú pomoc nepožiadalo, embargo na potraviny platí ďalej

MOSKVA - Grécky premiér Alexis Tsipras nepožiadal Rusko o poskytnutie finančnej pomoci pre Grécko.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorý tak zmiernil obavy, že Atény by mohli využiť vzťahy s Moskvou na zlepšenie svojej vyjednávacej pozície voči európskym veriteľom. Uviedol však, že Moskva by mohla poskytnúť úvery na prípadné budúce veľké spoločné projekty ako napríklad Turecký prúd. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Na otázku novinárov, či Alexis Tsipras požiadal počas rokovaní o finančnú pomoc, Putin odpovedal, že "grécka strana o žiadnu pomoc Rusko nežiadala". Ako dodal, s gréckym premiérom rokovali o spolupráci vo viacerých odvetviach hospodárstva, vrátane možnosti rozvoja veľkých energetických projektov.
     

Putin na tlačovej konferencii po stretnutí s Tsiprasom naznačil, že jedným z takýchto projektov by mohol byť plánovaný plynovod Turecký prúd, ktorým chce Rusko prepravovať plyn cez Turecko do Európy. Akékoľvek rozhodnutie o gréckej účasti však bude podľa neho závisieť od záujmu Atén. Prípravy na tento projekt Rusko oznámilo koncom minulého roka, keď rozhodlo o zrušení projektu Južný prúd, ktorým plánovalo dodávať plyn do Európy cez Čierne more.
     

Projekt Turecký prúd by podľa ruského prezidenta mohol Grécku priniesť každý rok "milióny eur". Dodal, že aj medzinárodní veritelia Atén budú z toho profitovať, ak dôsledkom užšej spolupráce Grécka a Ruska bude zlepšenie stavu gréckej ekonomiky. Okrem toho uviedol, že Rusko má záujem zúčastniť sa na privatizačných tendroch, ak Grécko nejaké spustí.
     

Putin sa vyjadril aj k otázke prípadného zmiernenia ruského embarga na dovoz potravín z Grécka. Podľa agentúry DPA povedal, že Rusko nebude robiť pri potravinovom embargu žiadne výnimky, teda ani v prospech Grécka. "Je poľutovaniahodné, že odvetné sankcie, ktoré boli zavedené voči západným štátom, postihli Grécko. Nemôžeme však urobiť výnimku pre niektorú z krajín Európskej únie," povedal Putin.
     

V tejto súvislosti Alexis Tsipras uviedol, že jeho cesta do Moskvy by sa nemala interpretovať ako inzultácia západných krajín. "Rešpektujeme naše záväzky, ktoré nám vyplývajú z členstva v medzinárodných organizáciách," povedal. Zároveň však dodal, že to neznamená, že jeho krajina by nemala uskutočňovať takú zahraničnú politiku, "z ktorej budú mať Gréci osoh".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies