Putin: Export ruských zbraní môže obmedziť len Bezpečnostná rada OSN

NETKY.SK • 17 Október 2012, 20:10 • 2 min
Putin: Export ruských zbraní môže obmedziť len Bezpečnostná rada OSN

Putin Export ruských zbraní môže obmedziť len Bezpečnostná rada OSN - Politika Iba Bezpečnostná rada OSN môže obmedziť predaj ruských zbraní do zahraničia, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadreniu predchádzali informácie ľudskoprávnej organ

slovakia

left justify in out

img

Iba Bezpečnostná rada OSN môže obmedziť predaj ruských zbraní do zahraničia, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadreniu predchádzali informácie ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch so sídlom v New Yorku o tom, že sýrske vládne jednotky používajú proti vzbúrencom ruské kazetové bomby. 

"Iba sankcie uvalené Bezpečnostnou radou OSN môžu slúžiť ako základ pre obmedzenie dodávok zbraní... Vo všetkých ostatných prípadoch nikto nemôže použiť žiadnu zámienku, aby Rusku diktoval, ako a s kým by malo obchodovať," citovala Putinove slová ruská štátna tlačová agentúra ITAR-TASS. 

V uplynulom roku Moskva predala Damasku zbrane v hodnote jednej miliardy dolárov a dala jasne najavo, že v BR OSN sa postaví proti medzinárodnému embargu na dovoz zbraní do Sýrie. 

Putin v júni vyhlásil, že Rusko Damask nezásobuje zbraňami, ktoré by mohli byť použité v občianskej vojne. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pred pár dňami obdobne poprel informácie ľudskoprávnych aktivistov o tom, že sýrske vládne jednotky používajú v boji proti povstalcom kazetové bomby ruskej výroby. 

Pre podozrenia z prevážania vojenského materiálu turecké vzdušné sily v stredu 10. októbra v Ankare donútili pristáť sýrske civilné lietadlo smerujúce z Moskvy do Damasku. Podľa Kremľa náklad obsahoval legálne súčiastky do radarov, ktoré by mohli byť využité na civilné i vojenské účely. 

Rusko aj Čína si vyslúžili kritiku medzinárodného spoločenstva za vetovanie troch rezolúcií BR OSN, ktoré mali vyvinúť tlak na sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby ukončil konflikt v Sýrii. Za viac ako rok a pol v ňom doteraz zahynulo približne 30.000 ľudí.

Kremeľ, ktorý má v sýrskom prístave Tartús jedinú vojenskú základňu mimo územia bývalého Sovietskeho zväzu, tvrdenia, že podporuje Asada, odmieta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies