Puigdemont má veľké šance na znovuzvolenie, vládol by však z Bruselu cez Skype

NETKY.SK • 19 Január 2018, 11:06 • 2 min
Puigdemont má veľké šance na znovuzvolenie, vládol by však z Bruselu cez Skype

BARCELONA – Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorého zvrhla španielska vláda z funkcie kvôli vypísaniu protizákonného referenda o osamostatnení sa najbohatšieho regiónu Španielska, bude v prípade znovuzvolenia vládnuť cez Skype z Bruselu.

slovakia

left justify in out

Carles Puigdemont sa momentálne ukrýva v Bruseli a uniká zatykaču, ktorý je na jeho a hlavu ďalších štyroch bývalých ministrov v Španielsku vypísaný, má aj napriek uplynulým okolnostiam stále výraznú podporu v katalánskom parlamente. Po neúspešnom referende, ktoré sa nezaobišlo bez násilností na miestnom obyvateľstve a predčasných voľbách, nie je vylúčené, že bude znovuzvolený do funkcie premiéra.

 

Zorganizovanie predčasných volieb sa Madridu poriadne vypomstilo. Do parlamentu sa dostali tri separatistické strany, ktoré sa najviac usilovali o odtrhnutie od zvyšku Španielska a získali tesnú väčšinu. Nový predseda parlamentu Roger Torrento zo separatistickej strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC) je jediný, kto má kompetencie a právomoci zvoliť nového premiéra. Už samotné smerovanie strany napovedá, kto je jeho favoritom.

 

Ak by sa tak skutočne stalo a Torrento zvolí Puigdemonta, naskytá sa tu jedna zásadná otázka. Ako by mohol Puigdemont vládnuť z Bruselu, keďže sa do Španielska vrátiť nemôže, pretože by bol okamžite zatknutý a postavený pred Ústavný súd? Torrento to má už pravdepodobne veľmi dobre premyslené, región bude spravovať z Bruselu, napríklad cez Skype.

 

Ako príklad uviedol Donalda Trumpa, ktorý bežne rieši dôležité otázky krajiny prostredníctvom sociálnej siete Twitter. Proti takémuto rozhodnutiu však ostro vystúpila katalánska strana Ciudadanos. „Nemôžete mať v Katalánsku hologramového premiéra, nemôžete byť premiérom Katalánska z Bruselu cez Skype,“ uviedla líderka strany Ines Arrimadasová, ktorá je zásadne proti osamostatneniu sa Katalánska.

 

S takouto myšlienkou nesúhlasí ani Madrid, ktorý sa vyslovil, že ak Torrento opätovne zvolí Puigdemonta, znovuzvolenie zablokuje. Momentálne sa polemizuje, či by došlo k porušeniu pravidiel, ktoré platia v katalánskom parlamente. Tie si vyžadujú prítomnosť premiéra na rokovaniach. Denník Financial Times však zdôraznil, že pravidlá sa prijali ešte v časoch, kedy technológia neumožňovala to čo dnes, a pravidlá nijako nešpecifikovali fyzickú prítomnosť.

 

Viacerí katalánski politici dúfali, že po voľbách sa situácia v Katalánsku upokojí a do funkcie premiéra sa dostane niekto, kto sa bude snažiť stabilizovať a vylepšiť naštrbené vzťahy s Madridom. Ďalším horúcim kandidátom bol Oriol Junqueras, ten však momentálne neprichádza do úvahy, pretože sa nachádza vo väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies