Nemecká firma vyvinula rýchly test na koronavírus, výsledok je do 3 hodín

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 16:14 • 2 min
Nemecká firma vyvinula rýchly test na koronavírus, výsledok je do 3 hodín

Nemecká spoločnosť Bosch, ktorá sa zameriava na výrobu dielov a zariadení pre automobilový priemysel, domáce spotrebiče a elektrické náradie, tvrdí, že vyvinula rýchly test na koronavírus SAR-CoV-2.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nákazu možno zistiť do 2,5 hodiny na mieste, bez meškania v podobe prevozu do laboratórií, píše server denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Čas hrá rozhodujúcu úlohu

"Týmto rýchlym testom chceme prispieť k čo najrýchlejšiemu vyriešeniu koronavírusovej pandémie. Nakazení pacienti môžu byť identifikovaní a izolovaní rýchlejšie," hovorí Volkmar Denner, generálny riaditeľ spoločnosti Bosch.

 

Čas hrá podľa jeho slov v boji proti nákaze rozhodujúcu úlohu. "Spoľahlivá a rýchla diagnostika na mieste bez obchádzok, to je veľká výhoda nášho riešenia," dodal.

 

Doterajšie rýchlotesty na koronavírus sprevádza ale "zlá" povesť kvôli ich nepresnosti. Firma Bosch však tvrdí, že jej testy doteraz preukázali viac ako 95-percentnú presnosť. "Rýchly test spĺňa štandardy kvality Svetovej zdravotníckej organizácie WHO," uvádza správa spoločnosti Bosch.

 

Okrem korony aj chrípku A a B

Pre testovanie sa urobí výter nosa alebo hrdla pomocou tampónu a umiestni sa do "patróny", ktorá obsahuje už všetky látky potrebné pre test. Kazeta sa vloží do analytického zariadenia, ktoré je podľa spoločnosti Bosch navrhnuté tak, aby bolo pre užívateľa jednoduché a nebolo treba žiadneho špeciálneho zdravotníckeho školenia. Za necelé tri hodiny by mal byť výsledok k dispozícii. Zariadenie má byť navyše schopné počas 24 hodín vykonať desať testov.

 

Firma chce začať vyrábať testy od apríla, spočiatku budú k dispozícii v Nemecku. Test naviac okrem choroby Covid-19 vie z tej istej vzorky zistiť ďalších deväť ochorení dýchacích ciest, napríklad chrípku typu A a B.

 

"Diferenciálna diagnostika lekárom šetrí čas, rýchlo im poskytne potvrdenie ich diagnózy a umožní im rýchlejšie začať vhodnú terapiu," uviedol Marc Meier, generálny riaditeľ spoločnosti Bosch Healthcare Solutions GmbH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies