Prvý slovenský rekord v rýchlostnom zjazde vytvoril Bekeš

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 15:09 • 2 min
Prvý slovenský rekord v rýchlostnom zjazde vytvoril Bekeš

POPRAD - Na najstrmšej a najvyššie položenej zjazdovke v Lomnickom sedle sa v piatok podarilo vytvoriť prvý slovenský rekord v rýchlostnom lyžiarskom zjazde. Michal Bekeš z obce Ždiar (okres Poprad) sa svahom rútil rýchlosťou 160,79 km/h. Ako v tlačovej správe informovala Zuzana Fabianová, hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts, podtatranský športovec je priekopníkom disciplíny speed ski na Slovensku a usiluje sa o jej zoficiálnenie.

slovakia

left justify in out

Oficiálne zmeraný rýchlostný rekord bol vytvorený na 2,17 metrov dlhých downhillových lyžiach. "Pre mňa je to adrenalín a pocit, že si tú rýchlosť viem maximálne užiť. Čím väčší extrém, tým viac si posúvam hranice a prekonávam limity. Možno sa raz dostanem aj nad hranicu 200 km/h. Zjazdovka bola v perfektnom stave. Podmienky boli viac ako ideálne," uviedol Bekeš. Ždiarčan je niekoľkonásobným víťazom rýchlostných pretekov Zjazd na Doraz a Redbull Homer Run, ktoré sa v minulých rokoch uskutočnili aj v Tatranskej Lomnici a v Jasnej.

 

Bekeš sa na vytvorenie rekordu pripravoval od minulého leta formou kondičného tréningu. "Rýchlostnému zjazdu sa venujem od roku 2009, motivovali ma kamaráti z Poľska, kde je táto disciplína oficiálna. Tento extrémny lyžiarsky zjazd si vyžaduje vynikajúce znalosti lyžovania. Rýchlostný zjazd je bezpečný ako zjazdové lyžovanie. Zranenia sú minimálne, ak je trať rovná ako platňa, bez nerovností. Lomnické sedlo má výborné podmienky aj parametre, výlučne prírodný sneh, prevýšenie 439 m, priemerný sklon zjazdovky je 47% a lyžovať sa tu dá aj do mája," dodal športovec.

 

Speed ski je oficiálna športová disciplína pod hlavičkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS. Rýchlostný zjazd z prudkých kopcov sa delí na dve kategórie. V prvej, vrcholnej kategórii S-1 (speed one) sa jazdí so špeciálnym aerodynamickým výstrojom. V prípade druhej kategórie SDH (speed downhill) je vybavenie štandardné. Svetový rekord v kategórii SDH je 210,770 km/h. Rekordérom v rýchlostnom speed ski zjazde S-1 je Talian Simone Origone s rýchlosťou 252,454 km/h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies