Rybárom sa podaril nový rekord. Čo dokázali?

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 07:47 • 2 min
Rybárom sa podaril nový rekord. Čo dokázali?

AMSTERDAM - Na správu upozornila organizácia KIMO, ktorá združuje pobrežné mestá v projekte za čistejšie more.

slovakia

left justify in out

Posádky holandských rybárov našli vlani vo svojich sieťach rekordných 756 ton odpadu a priviezli ho na pobrežie. Rybári tak prekonali rekord 644 ton odpadu dosiahnutý v roku 2020.

 

img

 

Od začatia tohto projektu v roku 2001 zo Severného mora nikdy nevylovili také veľké množstvo odpadu. Zakaždým ho priviezli na breh a tam ho spracovali. Jedným z dôvodov zvýšeného množstva odpadu je, že sa na projekte zúčastnilo viac posádok. Zákaz lovu rýb elektrinou takisto viedol k tomu, že viac rybárov znovu používa bežné siete a vyloví z mora viac smetí.

 

 

Nehoda kontajnerovej nákladnej lode MSC Zoe v búrke v Severnom mori spred troch rokov takisto ešte stále spôsobuje, že v rybárskych sieťach sa zachytáva viac odpadkov. Táto loď s 8 000 kontajnermi na palube, plaviaca sa do nemeckého mesta Bremerhaven, stratila 2. januára 2019 až 342 prepravných kontajnerov. Väčšina z nich sa pri náraze na vodu rozbila a tony odpadu odnieslo na pláže. Obzvlášť boli postihnuté holandské Frízske ostrovy a nemecký ostrov Borkum.

 

Prečítajte si tiež: Šokujúce štatistiky! Priemerný Slovák v roku 2020 vytvoril 433 kilogramov odpadu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies