Prvé výsledky volieb v Estónsku nasvedčujú víťazstvu vládnej strany

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 06:47 • 2 min
Prvé výsledky volieb v Estónsku nasvedčujú víťazstvu vládnej strany

TALLINN - Predbežné výsledky nedeľňajších parlamentných volieb v Estónsku potvrdzujú predpovede, podľa ktorých by mala by sa mala umiestniť na prvej priečke stredopravicová strana úradujúceho premiéra Taaviho Roivasa.

slovakia

left justify in out

Podľa prvých výstupov z internetového hlasovania Estónska reformná strana zvíťazila so ziskom 37,5 percenta hlasov, čo by znamenalo významný úspech oproti predošlým voľbám v roku 2011, keď získala 28,6 percenta. Podpora opozičnej Estónskej strany stredu presadzujúcej užšie vzťahy s Ruskom podľa rovnakých údajov klesla z 23,3 na 7,7 percenta. Hlasovanie cez internet využilo takmer 20 percent estónskych voličov, celkové výsledky však môžu byť odlišné, keďže sa predpokladá, že v danej skupine sú vo vyššej miere zastúpení podporovatelia Roivasa.

Voľby v Estónsku môžu rozhodnúť o tom, či si krajina udrží blízke vzťahy so Západom alebo sa priblíži viac k Rusku. Aj keby sa podarilo zvíťaziť Estónskej strane stredu, žiadne iné zoskupenie by s ňou zrejme nevytvorilo vládnu koalíciu, keďže v roku 2004 podpísala dohodu o spolupráci so stranou Jednotné Rusko prezidenta Vladimira Putina. Je teda veľmi pravdepodobné, že premiérom sa opäť stane 35-ročný Roivas, ktorý je najmladším predsedom vlády v Európskej únii. Za Estónsku stranu stredu, ktorá chce ešte užšie vzťahy s Moskvou, väčšinou hlasujú rusky hovoriaci obyvatelia, ktorých v krajine s 1,3 miliónovou populáciou žije asi štvrtina.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies