Sagan ovládol dnešnú etapu a svojím súperom ukázal chrbát

NETKY.SK • 17 Máj 2021, 19:04 • 2 min
Sagan ovládol dnešnú etapu a svojím súperom ukázal chrbát

FOLIGNO - Piaty pokus v šprintérskej koncovke etapy na tohtoročnom Giro d'Italia už Peter Sagan premenil na víťazstvo.

slovakia

left justify in out

Slovenský líder tímu Bora-Hansgrohe ovládol desiatu etapu na trase L'Aquila - Foligno, ktorá merala iba 139 km a bola vôbec najkratšia v 104. ročníku Gira

 

Etapa mala šprintérsky, ale zároveň technický záver s viacerými zákrutami. Sagan sa po poslednej z nich dostal na čelo a už nepustil nikoho pred seba vrátane kolumbijského súpera Fernanda Gaviriu (UAE Team Emirates), ktorý skončil druhý.

 

Víťazstvom ovládol bodovaciu súťaž

Sagan ho zdolal o necelú dĺžku bicykla, jeho čas bol 3:10:56 h. Tretí finišoval Talian Davide Cimola (Israel Start-Up Nation). Jeden z favoritov, ďalší Talian Elia Viviani (Cofidis, Solutions Crédits), záver nezvládol a skončil až deviaty.

Trojnásobný majster sveta Peter Sagan sa zároveň dostal na čelo šprintérskej súťaže, na konte má 108 bodov a náskok 17 bodov pred Gaviriom a Cimolaiom.

 

 

"Skvelý deň pre náš tím. Musím sa poďakovať tímu, ktorý pre mňa urobil veľmi veľa. Bola to úžasná robota. Som veľmi šťastný. Mal som viac šťastia ako v predchádzajúcich etapách, ale chýbala mi lepšia pozícia, takmer som raz skončil aj na zemi. Dnes som však dokázal zvíťaziť a to je podstatné. Mám aj bodovací dres, ale stále je pred nami ešte polovica pretekov. Uvidíme, ako to pôjde ďalej," uviedol Peter Sagan v prvej reakcii na Eurosporte.

 

Výborná práca tímu Bora
Sagan dosiahol druhé etapové víťazstvo v kariére na Giro d'Italia, to prvé slávil vlani v októbri, keď rovnako najrýchlehšie zvládol desiatu etapu.

 

Vtedy mal na slávnych talianskych pretekoch premiéru. Celkovo má 31-ročný Žilinčan na konte už 117 triumfov v profipelotóne na ceste a aktuálne tri v sezóne 2021.

Druhý týždeň na Giro d'Italia sa začal nezvyčajne krátkou etapou s mierne zvlneným profilom na trase L'Aquila - Foligno. Sprevádzal ju nepríjemný vietor.

 

Tím Bora-Hansgrohe mal veľký podiel na zlikvidovaní únika dňa, ktorý bol v zložení Simon Pellaud (Androni-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizan?), Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Taco Van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) a Kobe Gossens (Lotto Soudal).

 

 

Táto pätica mala v istom čase vyše dvojminútový náskok, ale 43 km pred cieľom sa ich pokus skončil. Do záverečných piatich kilometrov išiel "balík" pokope a šprintérske tímy si vylepšovali pozície pre svojich lídrov.

 

Bora-Hansgrohe bola predtým dlhé kilometre na čele s piatimi či šiestimi mužmi a kilometer pred cieľom bol stále na špici jej poľský jazdec Maciej Bodnar.

 

Úžasná koncovka Sagana

Pol kilometra pred cieľom Sagan naskočil do háku Kolumbijčanovi Juanovi Molanovi, ktorý mal potiahnuť k víťazstvu krajana Gaviriu.

 

Napokon sa tak nestalo, lebo ten sa cez Sagana už nedostal. Cyklisti na Giro d'Italia sa do Foligna vrátili po piatich rokoch a tentoraz to bolo v znamení úspechu tímu Bora-Hansgrohe. V utorok čaká na pelotón Giro d'Italia prvý voľný deň.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies