Prvé kolo parlamentných volieb v Litve vyhrala opozičná agrárna strana

NETKY.SK • 10 Október 2016, 06:35 • 2 min
Prvé kolo parlamentných volieb v Litve vyhrala opozičná agrárna strana

VILNIUS - Litovská únia roľníkov a zelených (LVŽS) zvíťazila v nedeľňajšom prvom kole parlamentných volieb, zatiaľ čo vládnuci sociálni demokrati skončili až na treťom mieste. Vyplýva to z predbežných výsledkov hlasovania zverejnených po sčítaní väčšiny hlasov.

slovakia

left justify in out

Roľníci a zelení získali 20 zo 70 kresiel, o ktorých sa rozhodovalo na základe kandidátok politických strán. Pätnásť mandátov pripadne konzervatívnemu bloku Vlastenecký zväz - Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD) a 13 vládnucej Litovskej sociálnodemokratickej strane (LSDP), na čele ktorej stojí premiér Algirdas Butkevičius.


Aké bude napokon presné rozloženie síl v novom 141-člennom parlamente, zatiaľ nie je jasné. O 71 kreslách sa totiž v nedeľu rozhodovalo v jednomandátových obvodoch; vo väčšine z nich sa bude musieť konať 23. októbra druhé kolo volieb.


K volebným urnám pristúpilo v nedeľu približne 50 percent voličov.


Predvolebné prieskumy favorizovali vládnych sociálnych demokratov pred agrárnikmi a konzervatívcami. Agentúra AP však nevylučuje, že voľby môžu priniesť zmenu vládnej garnitúry v Litve, ktorá je najväčšou z trojice pobaltských republík.


Sociálni demokrati premiéra Algirdasa Butkevičiusa stoja na čele koaličnej vlády od roku 2012.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies