Proti Islamskému štátu sa vydalo bojovať viac ako 300 Kurdov z Turecka

NETKY.SK • 20 September 2014, 14:25 • 2 min
Proti Islamskému štátu sa vydalo bojovať viac ako 300 Kurdov z Turecka

BEJRÚT - Viac ako 300 Kurdov prešlo v noci nadnes z Turecka do Sýrie, aby tam kurdským silám pomohli v ich boji s extrémistickou organizáciou Islamský štát (IS), ktorej ozbrojenci sa zmocnili niekoľkých desiatok Kurdmi obývaných dedín v Sýrii a postupujú smerom k hraniciam s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán, ktorý sa odvolal na miestne zdroje.
     

Podľa Rahmána zatiaľ nie je jasné, ku ktorej skupine kurdskí dobrovoľníci patria, ale podľa dostupných informácií sa chcú  pridať ku kurdským silám v Sýrii, bojujúcim s ozbrojencami Islamského štátu v okolí mesta Ajn al-Arab, známeho aj pod kurdským názvom Kobané.
     

Postupujúce komandá IS už vyhnali zo svojich domovov tisíce sýrskych Kurdov, ktorí sa v uplynulých dňoch začali zhromažďovať na sýrskej strane hraníc s Tureckom. Pod tlakom ofenzívy islamistov i tureckých aktivistov vláda v Ankare v piatok otvorila hranicu a prijala na svojom území tisíce utečencov, väčšinou starých ľudí, chorých, žien a detí.

     

Stovky sýrskych Kurdov sa začali na sýrsko-tureckych hraniciach zhromažďovať už od štvrtka. Turecko ich spočiatku odmietlo vpustiť na svoje územie s tým, že potrebnú pomoc utečencom poskytne na sýrskom území. 
     

Od roku 2011, keď sa začal ozbrojený konflikt v Sýrii, Turecko prichýlilo asi 1,5 milióna sýrskych utečencov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies