Protesty proti výstavbe spaľovne prerástli do potýčok s políciou

NETKY.SK • 3 Júl 2016, 12:43 • 2 min
Protesty proti výstavbe spaľovne prerástli do potýčok s políciou

PEKING - Protesty tisícov obyvateľov juhočínskeho mesta Lu-pu v provincii Kuang-tung proti plánom na výstavbu spaľovne odpadov dnes prerástli do potýčok s políciou, keď sa časť ľudí pokúsila vniknúť do vládnej budovy. Zranenia pritom utrpelo niekoľko policajtov, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Protesty proti výstavbe vypukli spontánne. Obyvatelia mesta sa totiž obávajú, že prevádzka spaľovne by spôsobila kontamináciu pitnej vody a vzduchu. Spaľovňa by mala vyrábať aj elektrickú energiu.


Úrady síce v sobotu oznámili, že projekt výstavby bol zastavený, ale podľa obyvateľov mesta ide len o dočasné opatrenie.


Na sociálnych sieťach sa dnes objavili správy, že demonštranti sa pokúsili o útok na radnicu, kde však narazili na odpor polície. Počas potýčok bolo niekoľko policajtov zranených. Neskôr boli tieto správy zo sociálnych sietí stiahnuté.


Agentúra AP vo svojej správe uviedla, že mestské úrady k udalosti vydávajú protichodné vyhlásenie, alebo fakt, že sa protestná akcia konala, úplne odmietajú. Úradník na oddelení propagandy sa pre AP vyjadril, že protestnú akciu zorganizovali výtržníci, ktorí zmanipulovali jednoduchých ľudí.


Miestny obyvateľ, ktorý sa agentúre AP predstavil ako Jü, informoval, že do ulíc mesta Lu-pu dnes vyšlo asi 10.000 z celkového počtu 70.000 obyvateľov mesta, proti ktorým stálo 3000 policajtov.


Protesty proti výstavbe spaľovní a chemických závodov sú v Číne čoraz častejšie, pretože občania sa obávajú zdravotných rizík, ktoré tieto technológie prinášajú.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies