Prokurátor podal obžalobu na exstarostu obce Ladomirová Ladislava B.

NETKY.SK • 13 Január 2017, 13:00 • 2 min
Prokurátor podal obžalobu na exstarostu obce Ladomirová Ladislava B.

BRATISLAVA - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroš Žilinka podal dnes na Špecializovaný trestný súd obžalobu na exstarostu obce Ladomirová Ladislava B. pre pokračovací zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev čiastočne v štádiu pokusu a pokračovací zločin subvenčného podvodu čiastočne v štádiu pokusu. V prípade odsúdenia mu hrozí trest odňatia slobody v rozpätí sedem až 12 rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

slovakia

left justify in out

"Starosta obce je pri zastupovaní obce a presadzovaní jej záujmov povinný postupovať v súlade s právnym poriadkom. Ani cesta k ušľachtilým cieľom nemôže byť dláždená porušovaním zákona," povedal Žilinka.

 

Obvinený ako starosta obce Ladomirová mal na základe nepravdivých čestných vyhlásení o splnení odvodových povinností obce na zdravotné, sociálne a dôchodkové poistenie, vylákať uzavretie Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zo 6. júna 2014 na realizáciu projektu "Ladomirová – obnova obce postihnutej povodňou".

 

Tým podľa ÚŠP vytvoril podmienky na čerpanie nenávratného finančného príspevku v celkovej výške prevyšujúcej 390.000 eur (tvoreného v pomere 85 percentami z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 15 percentami zo štátneho rozpočtu SR). Na základe takto vytvorených podmienok v máji 2015 požiadal o prvú platbu vo výške viac ako 80.000 eur. K vyplateniu príspevku však podľa ÚŠP v dôsledku zistenej nezákonnosti nedošlo.

 

Ako starosta mal vylákať aj uzavretie dohody o poskytnutí príspevku s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Bardejove, ku ktorému došlo 24. septembra 2013. Príspevok bol určený na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti vo forme vytvorenia jedného pracovného miesta. V období od decembra 2013 do augusta 2014 požiadal úrad práce deviatimi žiadosťami o preplatenie mzdových výdavkov, ku ktorému podľa ÚŠP aj došlo, čím spôsobil celkovú škodu vo výške 3600 eur (85 percent z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a 15 percent zo štátneho rozpočtu SR).

 

Bývalý starosta Ladomirovej už bol v roku 2015 odsúdený Okresným súdom vo Svidníku, a to na trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom jeho výkonu na skúšobnú dobu piatich rokov. Odsúdený bol za vylákanie príspevku a dotácie na základe falošných potvrdení o splnení odvodových povinností na zdravotné, sociálne a dôchodkové poistenie v priebehu rokov 2013 – 2014 od ÚPSVaR v Bardejove na projekt podpory rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti vo výške 4500 eur. Taktiež aj od Ministerstva vnútra SR na projekt v oblasti prevencie kriminality vo výške 7000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies