Projekt Tatranskí rytieri podnieti školákov k ochrane prírody

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 16:50 • 2 min
Projekt Tatranskí rytieri podnieti školákov k ochrane prírody

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - Do celoslovenského environmentálneho projektu Tatranskí rytieri zameraného na zvyšovanie ekologického povedomia žiakov a študentov sa zapojilo takmer 350 tried z celého Slovenska.

slovakia

left justify in out

Víťazi si dnes na slávnostnom odovzdávaní v Demänovskej doline prevzali z rúk organizátorov ceny, počas celého dňa sa tiež zapájajú do workshopov, tvorivých dielní či vedomostného kvízu.

 

V priebehu školského roka deti usilovne pracovali na rôznych ekologických aktivitách, čo ich viedlo k ochrane a zveľaďovaniu životného prostredia okolo seba. Prihlásené triedy museli splniť dve povinné súťažné aktivity. "V prvej si mohli zvoliť umelecký výtvor, krátke audiovizuálne dielo alebo realizovateľný projekt," povedala Anna Bieliková z projektu Tatranskí rytieri. Druhou povinnou aktivitou bola Eko hliadka, na základe ktorej sa vydali do prírody, obce či mesta a pripísali si body za vyčistenie alebo skrášlenie okolia.

 

Odborná porota vybrala nakoniec 11 víťazných tried, ktoré získali okrem vecných cien i pobyty v Tatrách. "V kategórii umelecký výtvor porotu zaujala originalita a kreativita víťazných výtvorov. Mimoriadnu cenu získala Spojená škola z Novej Bane. V kategórii audiovizuálneho diela sme ocenili, že videá až hraničili s dokumentaristikou, boli skutočne prepracované. Triumfovalo napokon Evanjelické gymnázium z Tisovca, ktoré ukazovalo návrat svišťa na Muránsku planinu. Za najlepšie navrhnutý realizovateľný projekt si školský areál skrášli Základná škola z Rejdovej," doplnila Bieliková.

 

"Počas celého roka prebiehali na našej škole rôzne aktivity. Maľovalo sa, tvorilo sa, upratovalo sa a skrášľovalo. Na konci sme navrhli realizovateľný projekt. Nakoľko máme pri škole nevyužitú plochu, chceli by sme tu vytvoriť edukačno-relaxačnú zónu s bylinkovou záhradkou, okrasnou skalkou a paletovým sedením," ozrejmila Jozefína Romoková, zástupkyňa riaditeľky na Základnej škole Rejdová.

 

Ekologický projekt Tatranskí rytieri podporil najväčší prevádzkovateľ horských stredísk v Nízkych a Vysokých Tatrách, akciová spoločnosť Tatry mountain resorts. Hlavným dôvodom je podľa obchodno-marketingového riaditeľa spoločnosti Františka Šoltisa pocit zodpovednosti voči životnému prostrediu a prírode. "Vážime si ten dar, že môžeme podnikať uprostred prírody. Chceme, aby to čo dnes budujeme, ostalo aj ďalším generáciám a takémuto postoju chceme naučiť aj tých, ktorí to raz po nás prevezmú," skonštatoval.

 

V prvom ročníku Tatranských rytierov sa projektu zúčastnilo najviac školákov zo Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Postupne sa zapájali do čistenia priestorov svojej školy, niektorí dokonca zrekonštruovali autobusovú zastávku, vyčistili park, vysadili kvety, pomáhali obnoviť sysľovisko a podobne. Do povinných súťažných aktivít v rámci kategórie „Príroda nám, my prírode“ prišlo celkom 175 výtvarných diel, 43 audiovizuálnych videí a 17 realizovateľných projektov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies