Program Uč sa v múzeu! predstaví v múzeu v Martine každodenný i pracovný život predkov

NETKY.SK • 7 August 2023, 15:14 • 2 min
Program Uč sa v múzeu! predstaví v múzeu v Martine každodenný i pracovný život predkov

MARTIN - Vzdelávací program Uč sa v múzeu! zoznámi návštevníkov Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine s poľnohospodárskymi prácami a tradičnými remeslami našich predkov.

slovakia

left justify in out

Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej sa uskutoční počas štyroch víkendov v druhej polovici letných prázdnin a na začiatku školského roka. Doplnila, že návštevníkom múzea slovenskej dediny priblížia rôzne témy každodenného i pracovného života predkov v sobotu 12. augusta, v nedeľu 20. augusta, v nedeľu 10. septembra a v nedeľu 1. októbra 2023 v čase od 10.00 h do 16.00 h.

 

"Na prvom stretnutí získajú od ľudových remeselníkov praktické vedomosti a zručnosti v oblasti korytárstva, drotárstva, tkáčstva, plstenia vlny a výroby figúrok zo šúpolia. Okrem toho si detskí návštevníci budú môcť ozdobiť vlastný medovníček," uviedla Kiripolská.

 

Na podujatí Dožinky sa 20. augusta naučia viac o zbere úrody a príprave polí či sadov na zimné obdobie. "Okrem praktických ukážok sa dozvedia aj o moderných postupoch záhradkárčenia s dôrazom na potrebu zachovania starých odrôd ovocia," priblížila. 

Výrobu čepcov, drotárskych a slamených výrobkov, ale aj šitie krivou ihlou predvedie 10. septembra ženský spolok Živena zo Žiliny. "Spracovanie chmeľu a sladu, varenie piva priamo v areáli múzea návštevníkom predstaví zamestnanec pivovaru Michal Jančovič," dodala Kiripolská.

 

Na podujatí Michalský jarmok zasvätí 1. októbra lektorka modrotlačových dielní Lucia Dovalová návštevníkov do tajov modrotlače, ktorej výrobu si budú môcť aj vyskúšať. "Spolu s ňou sa oboznámia s technológiou farbenia modrotlače – postupmi tlačenia vzorov na látku, s použitím špeciálnej krycej zmesi ´papu´ a prípravou farbiacej indigovej zmesi ´kypy´," uzavrela Kiripolská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Múzeum slovenskej dediny / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies