Prišiel vám výpis z druhého piliera a ostali ste prekvapení? Je v ňom viacero noviniek

NETKY.SK • 3 Marec 2024, 20:15 • 2 min
Prišiel vám výpis z druhého piliera a ostali ste prekvapení? Je v ňom viacero noviniek

Nájdete tam aj prognózu vášho dôchodku.

slovakia

left justify in out

Druhý dôchodkový pilier má 20 rokov. Od založenia sa oslabil takmer o polovicu. V súčasnosti si v ňom na starobu šetrí asi 70 percent ľudí na Slovensku. Výpisy zo svojich dôchodkových účtov dostávajú sporitelia v týchto dňoch. Sú v nich viaceré novinky.

Výpis z osobného dôchodkového účtu je po novom prehľadnejší a je v ňom aj menej čísel. Zostali len tie, ktoré sporiteľa informujú, ako mu pribúdajú príspevky do dôchodkových fondov, koľko si za rok našetril z dobrovoľných príspevkov. Alebo napríklad aj to, aké je čisté ročné zhodnotenie jeho úspor.

„Úplnou novinkou je informácia o predvolenej investičnej stratégii,“ priblížil predseda Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti Miroslav Kotov.

Predvolená investičná stratégia je tá investičná stratégia, ktorá má potenciál vyššieho výnosu. To znamená, nie je dobré to, čo v minulosti vláda nariadila – presun ľudí do dlhopisových fondov. tzv. garantovaných. Pretože tam sú najnižšie výnosy, pretože sú garantované,“ vysvetlil analytik Pavel Škriniar.

Druhou dôležitou informáciou je podľa Kotova prognóza dôchodku. „Človek by si mal predovšetkým všímať pesimistický alebo základný scenár, pretože tieto scenáre môžu nastať. A musí teda rátať s tým, že aj takto nízke sumy bude z druhého piliera dostávať,uviedol finančný analytik Marián Búlik.

Tieto scenáre ukazujú, ako sa môžu vyvíjať kapitálové trhy, na ktorých sa peniaze sporiteľa v druhom pilieri investujú.

„Pesimistický scenár môže nastať vtedy, ak by sa akciové a dlhopisové trhy nevyvíjali tak, ako ukazuje štatistika z minulosti, ale musíme rátať, že sa to kľudne môže stať. No a optimistický scenár hovorí o tom, že trhy pôjdu v maximálnej kondícii smerom hore. A že by sme mohli z našich úspor vyťažiť maximálne výnosy, doplnil Búlik.

Ekonómovia sporenie v druhom pilieri odporúčajú. Očakáva sa, že prvý pilier v budúcnosti už nebude taký štedrý, keďže dôchodcovia budú pribúdať rýchlejším tempom než pracujúci. Sporiteľom však pripomínajú, že dnes si sporia menej.

„Pri vzniku druhého piliera si sporitelia odvádzali až deväť percent svojich hrubých miezd do druhého piliera. Aktuálne sme boli na 5,5 percenta a v roku 2024 sa opäť znížilo percento príspevku do druhého piliera na štyri percentá, vysvetlil analytik Maroš Ovčarik.

Odborníci na financie sporiteľom, ktorí si na penziu šetria v druhom dôchodkom pilieri, odporúčajú, aby si ju zlepšili. Urobiť tak môžu formou dobrovoľných príspevkov v ľubovoľnej výške.
Ideálne do druhého piliera, pretože v druhom pilieri sú tie poplatky a náklady výrazne nižšie než vo všetkých ostatných sporiacich schémach, uzavrel Kotov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Výpis z druhého piliera. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies