Prípravy na lunárny nový rok zvýšili čínsky vývoz v januári o 25 %

NETKY.SK • 8 Február 2013, 08:26 • 2 min
Prípravy na lunárny nový rok zvýšili čínsky vývoz v januári o 25 %

Prípravy na lunárny nový rok zvýšili čínsky vývoz v januári o 25 % - Svet Zahraničný obchod Číny zaznamenal v januári 2013 výrazný rast, pričom nemalý podiel na tomto výsledku mali prípravy na príchod lunárneho nového roka. Informovali o tom agentúry Reut

slovakia

left justify in out

imgZahraničný obchod Číny zaznamenal v januári 2013 výrazný rast, pričom nemalý podiel na tomto výsledku mali prípravy na príchod lunárneho nového roka. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
      Vývoz vzrástol v minulom mesiaci medziročne o 25 %, čo je výrazné zrýchlenie rastu po 14,1-% zvýšení exportu za december. Dôvodom je fakt, že podniky sa snažili urýchliť zabezpečenie dodávok pred takmer dvojtýždňovými sviatkami spojenými s oslavami lunárneho nového roka. Dovoz dosiahol až 28-% rast, čo je viac než 4-násobok medziročného rastu z decembra, keď ten zaznamenal 6 %.
      Vývoz Číny dosiahol minulý mesiac 187,4 miliardy USD (138,34 miliardy eur) a dovoz 158,2 miliardy USD. Prebytok čínskeho zahraničného obchodu tak v januári predstavoval 29,2 miliardy USD, zatiaľ čo trhy očakávali prebytok na úrovni 22 miliárd USD. V porovnaní s januárom 2012 to znamená rast o 6,5 %.
      Zahraničný obchod Číny zaznamenal v posledných mesiacoch oživenie, no bez započítania vplyvu sviatkov spojených s novým rokom bol rast podľa analytikov iba jednociferný, aj keď najnovšie údaje prekonali očakávania trhov. Lunárny nový rok sa vlani začal už v januári, tento rok sa však začína až vo februári, čo znamená, že aj sviatky pripadnú výhradne na tento mesiac. Za február sa preto očakávajú zvlášť slabé výsledky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies