Príprava na maturity si žiada čas i systém

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 09:39 • 2 min
Príprava na maturity si žiada čas i systém

BRATISLAVA – Hoci do termínu ústnych maturít ostáva viac ako mesiac, študenti by sa mali na ňu začať učiť už teraz a podľa systematického plánu.

slovakia

left justify in out

Odporúča to psychologička Denisa Maderová s tým, že základom efektívnej prípravy je nielen úsilie študentov, ale aj správna životospráva a dodržiavanie psychohygieny. "Je dobré si zostaviť plán učenia, na ťažšie predmety si vyčleniť viac času," radí psychologička. Rešpektovať podľa nej treba aj fázy, v ktorých sa dokáže človek najviac sústrediť. "Je to, samozrejme, individuálne, vo všeobecnosti ale platí, že najviac si zapamätáme predpoludním, okolo obeda, naopak, mozog pracuje pomalšie a potrebuje určitú siestu, reštartuje sa až po 14. - 15.00 h," spresňuje.

 

Maderová odhovára od nočného učenia. Ako vysvetľuje, učivo, ktoré memorujeme pred spaním, si pamätáme iba na druhý deň a potom ho zabudneme. Navyše, učenie počas noci môže pôsobiť na organizmus stresujúco, pretože hormón melatonín, ktorý nás udržuje v psychickej rovnováhe, sa tvorí iba počas noci. "Potom sa môže stať, že človek je viac depresívny, má zlú náladu, je podráždený, ťažšie sa mu zapamätáva a cíti sa neoddýchnutý," vysvetlila psychologička.

 

Upozornila, že rovnako nemá efekt ani to, ak sa snažíme učivo dostať silou-mocou do hlavy. "Ak cítime, že nám to nejde, že sme vyčerpaní, je lepšie sa odreagovať, napríklad sa prejsť na čerstvom vzduchu, zacvičiť si alebo načas sa zamestnať pracovnou aktivitou, napríklad umyť riad alebo si pozrieť televízne vysielanie," poradila.

 

Kapacitu na učenie dodá mysli dostatok spánku i správna strava. "V noci by sme mali spať najmenej šesť hodín vkuse," upozorňuje psychologička. "Strava by mala byť ľahšia, pre lepšie trávenie, a nesmieme zabudnúť na dostatok cukru v podobe fruktózy, ktorá sa nachádza v čerstvom i sušenom ovocí alebo mede. "K psychickej rovnováhe pomôže aj melasa, dobrá je horká čokoláda a orechy pre magnézium, ktoré je potrebné pre správne fungovanie nervového systému," dodala Maderová. Nevyhnutnosťou je dodržiavať pitný režim, dopĺňať vitamíny a minerály. Rovnako netreba zabudnúť na dostatok pohybu na čerstvom vzduchu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies