Pripomíname si Deň Ústavy Slovenskej republiky

NETKY.SK • 1 September 2011, 15:00 • 2 min
Pripomíname si Deň Ústavy Slovenskej republiky

Pripomíname si Deň Ústavy Slovenskej republiky

slovakia

left justify in out

img

Pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy Slovenskej republiky si prezident Ivan Gašparovič pripomenul aj neľahké začiatky vzniku tohto moderného a nadčasového najvyššieho dokumentu pri vzniku samostatnej slovenskej štátnosti.
      "Veľmi živo si spomínam na proces vzniku ústavy. Odborný kolektív  pod vedením profesora Milana Čiča, ktorý pripravoval novú ústavu vedel, že nemožno vychádzať z bývalej federálnej ústavy, že musíme vychádzať z Listiny základných práv a slobôd. A to je to, čo postavilo našu ústavu do pozície moderného zákona", uviedol Ivan Gašparovič.
      Pri príležitosti dnešného sviatku vyjadril tiež radosť z toho, že "Slovensko malo svoju ústavu  už v čase, keď sa vyhlásila Slovenská republika, že už prvé zákony, ktoré boli prijímané, boli prijímané v intenciách týchto princípov – demokratizmu a  na  základe Listiny občianskych práv", dodala hlava štátu. Podľa prezidenta je dôkazom modernosti ústavy aj skutočnosť, že až na niektoré úpravy, ktoré sa netýkali princípov ústavy, nedošlo v jej znení k nijakým vážnym zmenám.
      Ivan Gašparovič vyzdvihuje, že Ústava Slovenskej republiky je dokumentom postaveným na princípe národnom i občianskom. Tento princíp už preambula vyzdvihuje ústavne, morálne, politicky i štátoprávne ako spoločenstvo národa i národnosti, a to treba zdôrazniť, že ako rovnoprávne subjekty. Podľa hlavy štátu naša ústava jasne deklaruje, že štátna moc pochádza od občanov. Od všetkých, bez ohľadu na národnosť, vierovyznanie, rasu, vzdelanie, jazyk, politické, či iné zmýšľanie. "Naša Ústava slúži ľuďom, občanom Slovenska. V tom je jej zmysel. Symbolizuje totiž ich štátnu identitu, ich základnú spoločenskú dohodu na spravovaní a smerovaní našej štátnosti. Ústava Slovenskej republiky nás vedie k mravnej a solidárnej forme spolužitia občanov v záujme všetkých a každého", konštatoval prezident.
      Kvalitu Ústavy Slovenskej republiky ocenili aj nároční francúzski posudzovatelia. Podľa slov jedného z autorov Ústavy SR akademika Milana Čiča počas návštevy v Rade Európy, zablahoželali autorom dokumentu k jeho kvalite. "Povedzte mi jeden štát, ktorý má lepšiu ústavu ako je tá vaša," vyjadril zahraničný posudzovateľ akademikovi Čičovi rečníckou otázkou vysoké uznanie kvalitám Ústavy Slovenskej republiky.
      Ústava Slovenskej republiky je dokument demokratickej ústavnosti, ktorý bol prijatý ako výraz demokraticky prejavenej vôle občanov bezprostredne po parlamentných voľbách v roku 1992.  Prijatím ústavy slovenský národ, spoločne s národnosťami žijúcimi na území Slovenska, teda občania Slovenskej republiky vyjadrili záujem spoločne žiť v demokratickej, zvrchovanej a právnej republike.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies