Prípad domu Centroom v Piešťanoch znovu odhalil problémy

NETKY.SK • 12 Október 2015, 13:19 • 2 min
Prípad domu Centroom v Piešťanoch znovu odhalil problémy

BRATISLAVA - Medializovaný prípad budovy v Piešťanoch so závažnými poruchami podľa Stavebnej komory Slovenskej republiky (SKSR) nie je len problémom jedného chybujúceho projektanta - statika a znovu poukazuje na pretrvávajúce problémy v slovenskom stavebníctve.

slovakia

left justify in out

Stavebná komora tvrdí, že mediálny hon na jedného neprofesionálneho projektanta problém nášho stavebníctva nevyrieši. "Takéto novostavby môžeme na Slovensku za posledných pätnásť až dvadsať rokov počítať na desiatky až stovky, štatisticky možno aj viac,“ upozornil prezident SKSR Ivan Pauer.
Stavebná komora vidí hlavné problémy stavebníctva vo viac ako dvadsaťročnej chýbajúcej koncepcii rozvoja a najmä v dlhodobo zdeformovanej legislatíve a neustálych zmenách legislatívy na riešenie aktuálneho problému. S tým súvisí aj neodborná príprava legislatívy pre stavebníctvo. Na Slovensku je podľa stavebnej komory mimoriadne silný vplyv klientelizmu a politiky na legislatívu a minimálny vplyv odborníkov z praxe. Zanedbaná je príprava nových prichádzajúcich generácií v školách, ktoré sa zameriavajú dominantne na humanitné a informačné programy. Chýba tiež príprava študentov pre reálnu prax v celom spektre stavebných profesií a odborov.


"Chýbajúce jasné pravidlá financovania, povinností, práv a zodpovedností v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch v stavebníctve spôsobujú prakticky nulovú vymožiteľnosť práva v stavebníctve,“ zdôraznil Pauer. S tým súvisí podľa neho aj absencia pravidiel tvorby urbanistického plánovania Slovenska, jeho regiónov a zón, teda zákon o urbanizme, a takmer nefunkčný stavebný poriadok. Situáciu komplikuje aj zdĺhavý a zložitý schvaľovací proces prípravy stavieb zaťažujúci investorov a úrady. Veľkú časť problémov stavieb podľa stavebnej komory spôsobuje aj chýbajúca kontrola správnosti projektovej dokumentácie pred začatím výstavby, ktorá je v Európskej únii a vo svete bežná. Dlhodobým zdrojom chýb v stavebníctve je chýbajúce vzdelávanie stavebných odborníkov počas praxe. "Na Slovensku prakticky neexistuje žiadny zákon, ktorý by vyžadoval, aby stavebnú činnosť vykonávali len osoby vzdelané v niektorom stavebnom odbore alebo remesle,“ uviedol Pauer.


Vzhľadom na tento pretrvávajúci kritický legislatívny stav stavebná komora pozitívne hodnotí, že minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek v septembri stiahol návrh stavebného zákona z parlamentu. "Pán minister dal takto šancu na vytvorenie skutočného nového stavebného zákona ako celku. Stiahnutý návrh zákona bol veľmi ťažko čitateľný, nezrozumiteľný a úplne nekoncepčný,“ tvrdí Pauer. Stiahnutie návrhu zákona však podľa stavebnej komory neznamená, že všetko má zostať tak, ako je a problém takmer nefunkčnej legislatívy stačí riešiť po voľbách v roku 2016.


Stavebná komora vyzýva vládu, aby nečakala na výsledok nových volieb a zostavenie novej vlády. Vláda by mala zásadne a principiálne prehodnotiť doterajší spôsob tvorby legislatívy pre stavebníctvo a bez ohľadu na koniec jej volebného obdobia pripraviť nový legislatívny zámer. Tvorbu nového zákona navrhuje zveriť úzkemu okruhu stavebných praktikov a nie päťdesiat - či viac člennej skupine teoretikov, obchodníkov a rôznych zástupcov spoločenského a hospodárskeho života, ktorí výstavbu nikdy nepripravovali. Stavebná komora so svojimi partnermi ponúka terajšej a budúcej vláde aktívnu pomoc pri tvorbe nového súboru zákonov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies