Primátor Šiah prepustil zamestnancov pre podozrenie zo sprenevery

NETKY.SK • 14 Január 2014, 16:32 • 2 min
Primátor Šiah prepustil zamestnancov pre podozrenie zo sprenevery

NITRA – Primátor Šiah prepustil pracovníkov daňového referátu a podal na nich trestné oznámenie. Ako uviedli mestské noviny Hontianske listy, stalo sa tak po vykonaní periodickej štvrťročnej inventarizácie na mestskom úrade (MsÚ) pri správe miestnych daní a poplatku za komunálny odpad. Vedenie mesta má podozrenie z manipulácie výstupných zostáv, a tým aj z možnosti sprenevery peňazí na daňovom referáte.

slovakia

left justify in out

„Táto činnosť mohla trvať niekoľko rokov a ja ako štatutár mesta som podal trestné oznámenie vo veci z podozrenia sprenevery finančných prostriedkov na orgány činné v trestnom konaní a okamžite som rozviazal pracovný pomer s pracovníkmi daňového referátu,“ informoval primátor Šiah Ján Lőwy.

Jedným z dôvodov, že sa takýto prípad vôbec mohol stať, bolo aj to, že mesto vyšlo v ústrety obyvateľom a umožnili pracovníkom, aby hotovostné platby za miestne dane a poplatok za komunálny odpad od obyvateľov a právnických osôb vyberal správca daní . V jednej osobe tak vyrubil a evidoval dane a poplatky, zaevidoval platby a prijímal aj hotovosť, ktorú mal povinnosť odviesť do hlavnej pokladne. Inventarizačná komisia, ktorá pravidelne štvrťročne overovala súlad evidenčných stavov s účtovníctvom, nezistila žiadne rozdiely, pretože predložené zostavy boli zrejme prispôsobené na hodnoty vedené v účtovníctve. Príručné pokladnice na daňovom referáte po týchto zisteniach zavreli a zrušili prístup správcov miestnych daní a poplatku k hotovostným platbám. Platby za dane a poplatok za komunálny odpad je možné uhradiť len v hlavnej pokladni MsÚ, a to len do výšky 300 eur. „Ubezpečujem obyvateľov mesta, ktorí si riadne splnili svoju daňovú povinnosť voči mestu, že sa nemusia obávať opätovného vyzvania na zaplatenie dane, prípadne poplatku za komunálny odpad,“ doplnil primátor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies