Primátor Raši privítal, že poslanci nezrušili rezidentské zóny v Košiciach

NETKY.SK • 12 September 2016, 15:52 • 2 min
Primátor Raši privítal, že poslanci nezrušili rezidentské zóny v Košiciach

KOŠICE – Začatie rokovaní o zriadení spoločného podniku mesta Košice s parkovacou spoločnosťou, ako aj prípravu úpravy všeobecne záväzného nariadenia o regulovanom spoplatnenom rezidentskom parkovaní v desiatich zónach v širšom centra mesta schválili dnes mestskí poslanci. Primátor Richard Raši privítal, že poslanci hlasovali za navrhnuté uznesenie.

slovakia

left justify in out

„Väčšina obyvateľov chce, aby sa jestvujúci parkovací systém nerušil, ale aby sa zlepšil, vyhovelo sa požiadavkám rezidentov, ako aj ostatným skupinám. Odmietli návrh poslanca Ota Žarnaya, ktorý chcel zmenou VZN daný systém zrušiť a vrátiť stav pred 1. júl 2015, keď sa v rezidentských zónach nedalo zaparkovať. Vyzývam petičný výbor, aby predložil petíciu, a tým legitimujú postavenie petičného výboru ako zástupcu časti obyvateľov, a mestské zastupiteľstvo sa ňou bude zaoberať,“ povedal Raši. Uviedol, že mesto zatiaľ eviduje len jednu petíciu za zachovanie rezidentského parkovania, ako aj okolo 80 pripomienok občanov k návrhu zmeny VZN poslanca Žarnaya, kde väčšina bola proti zrušeniu rezidentských zón. Raši povedal, že systém, ktorý sa krvopotne a s chybami na strane mesta, ako aj parkovacej spoločnosti, ale aj aktivistov zavádza, treba dotiahnuť a vyriešiť tak, aby sa situácia upokojila a ľudia zaparkovali v rezidentských zónach.


Raši doložil, že mesto zvolá mimoriadne zastupiteľstvo o zmene návrhu VZN o parkovaní, ak Oto Žarnay získa pod žiadosť o jeho zvolanie podpisy minimálne tretiny poslancov, pričom Žarnayovi už plynie desaťtýždňová lehota. Zákonná lehota desiatich týždňov sa týka aj zmeny VZN z dielne košického magistrátu na základe pripomienok občanov, ktorý má zastupiteľstvu predložiť primátor Raši. O návrhu by mohlo mesto rokovať v decembri.


Spoločnosť EEI k dnešnému rokovaniu mestského zastupiteľstva vydala stanovisko prostredníctvom Lucie Chovanovej z agentúry Dynamic Relations 2000, v ktorom uvádza: „Sme pripravení spolupracovať na riešeniach, ktoré navrhne vedenie mesta alebo mestskí poslanci.“ Podľa stanoviska spoločnosť EEI si riadne a včas plní svoje zmluvné záväzky voči mestu Košice. Viaceré vyjadrenia poslancov MZ Košice, ktoré odzneli na dnešnom rokovaní MZ Košice a ktoré obviňujú spoločnosť z porušovania zmluvy a nedodania požadovaných služieb, považuje EEI za súčasť politického boja, do ktorého sa nemieni miešať. Firma zároveň uviedla, že vandalizmus a násilie, ktorému čelila v posledných desiatich týždňoch, mali šokujúce rozmery.


„Poskytujeme mestu a každému poslancovi osobitne, pravidelný sumár realizácie celej viac ako dvojmiliónovej investície, ktorá sa týka rezidentského parkovania, a tak to bude aj naďalej. Každý poslanec tak bol a je priebežne informovaný veľmi podrobne a presne podľa aktuálneho stavu,“ uviedla dnes firma EEI vo svojom stanovisku. Zdôrazňuje, že aj dnes je pripravená spolupracovať s mestom a poslancami na ďalšej optimalizácii parkovacieho systému podľa jednotlivých pripomienok poslancov aj samotných občanov.


„Pre nás bolo dnes kľúčové, či poslanci uchránia desať nových rezidentských zón a nedovolia ich zrušenie. To by totiž znamenalo, že všetko úsilie a vynaložené financie, ktoré sme investovali do budovania týchto zón, by vyšli navnivoč a najmä by tak utrpeli samotní obyvatelia týchto zón, ktorí boli a sú veľmi zásadne proti ich zrušeniu,“ konštatuje EEI v stanovisku. Podľa stanoviska EEI vždy zreteľne komunikovala, že niekoľko mesiacov po nabehnutí systému chce pristúpiť k úpravám na základe praxe.


Mesto Košice pred rokom prijalo všeobecne záväzné nariadenie o regulácii plateného parkovania v širšom centre mesta a súkromnej spoločnosti EEI zverilo prípravu koncepcie, jej realizáciu a prevádzku parkovísk. Až tohto roku však júnové zastupiteľstve schválilo zmluvu o prenájme častí ulíc na zriadenie parkovísk. Samotné VZN vstúpilo do platnosti v júli tohto roku.

 

Proti nemu sa zdvihla vlna občianskych protestov, objavili sa aj prípady poškodzovania značiek, automatov na úhradu za parkovanie, aj útoky na pracovníkov označujúcich parkoviská. Protesty organizujú občianske iniciatívy Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť a Košice: Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom. Súčasne sa rozbehla aj petičná akcia, žiadajúca úpravu inkriminovaného nariadenia. Zástupcovia občianskych iniciatív požadujú, aby sa zastavila realizácia koncepcie z dielne EEI v súčasnej podobe v širšom centre mesta a aby vznikol mestský podnik, ktorý by vyberal poplatky za parkovanie. Petičiari žiadajú okrem iného zmenu celého VZN a zníženie poplatku za rezidentskú kartu z 35 na päť eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies