Prieskum: Parlamentné voľby v Španielsku by vyhrala Ľudová strana

NETKY.SK • 5 August 2015, 18:58 • 2 min
Prieskum: Parlamentné voľby v Španielsku by vyhrala Ľudová strana

MADRID - Španielska konzervatívna Ľudová strana (PP) premiéra Mariana Rajoya by v parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať na jeseň, získala 28,2 percenta hlasov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky dnes podľa agentúry DPA zverejnila spoločnosť CIS.
     

Preferencie PP sú o 2,6 percenta vyššie než v prieskume uskutočnenom pred troma mesiacmi. Druhý najlepší výsledok dosiahla Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE), ktorá by podľa CIS získala 24,9 percenta hlasov. Pokles podpory zaznamenali nové politické subjekty Podemos (15,7 percenta) a Ciudadanos (Občania, 11,1 percenta).
     

Ekonomika krajiny sa však ozdravuje a predpokladá sa, že v tomto roku porastie o tri percentá, čo môže vysvetľovať zvýšenie podpory pre vládnucich konzervatívcov, konštatovala DPA.
     

Atmosféru pred voľbami poznačilo úsilie španielskej provincie Katalánsko o nezávislosť. Katalánsky premiér Artur Mas sa totiž dovoláva usporiadania predčasných regionálnych volieb, ktoré označil za referendum o suverenite provincie. Rajoy na túto iniciatívu reagoval slovami, že "Španielsko nerozbije nikto".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies